25 δωρεάν ψηφιακά εργαλεία για την μικρή επιχείρηση

Αυτό το άρθρο προορίζεται για τις μικρές επιχειρήσεις γιατί συνήθως αυτές έχουν περιορισμένους πόρους. Για αυτό τον λόγο, πρέπει να βρουν τρόπους και εργαλεία που θα κάνουν παραγωγικότερη και αποδοτικότερη την καθημερινή εργασία.

Επίσης θα φανεί χρήσιμο στις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) γιατί ξεκινούν σαν μικρές επιχειρήσεις με στόχο την πολύ γρήγορη ανάπτυξη τους. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό, είναι με την εκμετάλλευση της ψηφιακής τεχνολογίας και την μόχλευση των δωρεάν εργαλείων που προσφέρει.

Γενικές Πληροφορίες

Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε το λογισμικό τύπου SaaS (Software as a Service). Δηλαδή, οι παραγωγοί λογισμικού σταμάτησαν να πουλάνε το λογισμικό και το παρέχουν σαν υπηρεσία, με μηνιαίο ή ετήσιο αντίτιμο. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ανταγωνισμός τους αναγκάζει να παρέχουν μία εισαγωγική βαθμίδα χρήσης του λογισμικού, εντελώς δωρεάν.

Ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις, έχουν μεγάλο όφελος από αυτές τις δωρεάν παροχές. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές φορές, καλύπτουν πλήρως (ή τουλάχιστον κατά σημαντικό ποσοστό) τις ανάγκες τους με την δωρεάν υπηρεσία και δεν χρειάζεται να αναβαθμίσουν σε πληρωμένη συνδρομή.

Η δουλειά μου με φέρνει σε καθημερινή επαφή με τέτοιου είδους εργαλεία και κάθε εβδομάδα δοκιμάζω τουλάχιστον 2-3 νέα. Σκέφτηκα να βοηθήσω τις μικρές επιχειρήσεις με μία συνοπτική λίστα τέτοιων εργαλείων που θα μπορούσαν να καλύψουν καθημερινές ανάγκες τους. Για να μην μπλέξουμε με πολλές κατηγορίες, έχω χωρίσει τα εργαλεία σε 2 κατηγορίες:

  1. Παραγωγικότητα
  2. Μάρκετινγκ

1, Παραγωγικότητα

1. Slack

Slack

Είναι το απόλυτο εργαλείο επικοινωνίας για ομάδες εργαζόμενων και φυσικά για επιχειρήσεις. Στέλνετε και λαμβάνετε μηνύματα, κάνετε κλήσεις, μοιράζεστε αρχεία και το σημαντικότερο μπορεί να συνδυαστεί και να συνεργαστεί με δεκάδες άλλες εφαρμογές (Apps).

2. Zapier

Το Zapier είναι το εργαλείο που σας επιτρέπει να συνδέσετε διάφορες εφαρμογές ή εργαλεία (Apps) και να αυτοματοποιήσετε ροές εργασίας. Μπορείτε να επιτρέψετε στις εφαρμογές να μοιράζονται δεδομένα ή να μεταφέρονται πληροφορίες από μία εφαρμογή σε μία άλλη. Όλα αυτά χωρίς να απαιτείται να γνωρίζετε προγραμματισμό!

3. Evernote

Θεωρείται το απόλυτο εργαλείο σημειώσεων. Το βρίσκω ιδιαίτερα χρήσιμο για να αποθηκεύω τα μεγάλα αρχεία PDF που βρίσκω στο διαδίκτυο. Αν μάλιστα σας κάνει προσφορά δωρεάν αναβάθμισης για 12 μήνες, θα εκμεταλλευτείτε και την δυνατότητα σημειώσεων πάνω στα αρχεία PDF.

Σημαντική ευκολία προσφέρει η δυνατότητα χρήσης ετικετών (tags) για να ταξινομήσετε αυτά που αποθηκεύετε.

4. IFTTT

IFTTT σημαίνει If This Then That. Με απλά λόγια προσφέρει συνταγές αυτοματοποίησης ψηφιακών διαδικασιών. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία έτοιμων συνταγών αλλά μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τις δικές σας συνταγές, με την χρήση δικών σας παραμέτρων.

5. Dropbox

Η διάσημη εφαρμογή για να μοιράζεστε αρχεία οποιασδήποτε μορφής, με πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες, υπαλλήλους.

6. Pocket

Το Pocket είναι το εργαλείο που χρησιμοποιώ για να αποθηκεύω τα μεγάλα άρθρα που βρίσκω και θέλω να διαβάσω αργότερα. Επίσης χρησιμεύει για την αποθήκευση video. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε σαν App και στο smartphone ή στο Tablet, και αυτό σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση παντού ακόμη και offline!

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα των ετικετών (tags) σε αυτά που αποθηκεύετε για να βρίσκετε εύκολα τις πληροφορίες που θέλετε.

7. Trello

Trello παράδειγμα ενός project

Το Trello είναι ένα εργαλείο παραγωγικότητας και συνεργασίας. Σας βοηθάει να οργανώσετε και να παρακολουθήσετε την πορεία και την εξέλιξη ενός έργου. Είναι δηλαδή, ένα εργαλείο Διαχείρισης Έργου ή Project Management.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες:

8. Google εφαρμογές

Η Google προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία ψηφιακών εργαλείων. Όλοι γνωρίζετε το Gmail, ίσως το διασημότερο εργαλείο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Αν έχετε λογαριασμό Google, τότε έχετε πρόσβαση και στα υπόλοιπα εργαλεία. Ενδεικτικά αναφέρω το Ημερολόγιο (δεν χρειάζεται εξήγηση) και το Google Drive στο οποίο οδηγεί ο παραπάνω σύνδεσμος. Το τελευταίο περιλαμβάνει δωρεάν online εργαλεία τύπου Office, με Έγγραφα, Υπολογιστικά φύλλα (spreadsheet) και Διαφάνειες (εργαλείο παρουσιάσεων)

Πολλές επιχειρήσεις βρίσκουν χρήσιμη την πλατφόρμα Google Hangouts η οποία χρησιμεύει για επικοινωνία τύπου Skype, αλλά επίσης χρησιμοποιείται για online εκπαιδεύσεις και σεμινάρια.

9. eBay

Το eBay είναι μία online πλατφόρμα αγοραπωλησιών. Θα σας επιτρέψει να βρείτε προϊόντα και προμηθευτές σε τιμές έως και εξευτελιστικά χαμηλές. Αν πιστεύετε ότι έχετε κάποιο ανταγωνιστικό προϊόν μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας και σαν πωλητής.

Εναλλακτική λύση: Δοκιμάστε και το AliExpress

10. PayPal

Το PayPal είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα πληρωμών και εισπράξεων. Θα σας φανεί χρήσιμο αν θέλετε να λειτουργήσετε σαν αγοραστής ή πωλητής σε διεθνές επίπεδο. Με μία μικρή προμήθεια, θα εξασφαλίσετε τις πληρωμές σας χωρίς να ανησυχείτε για τις αυξομειώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

11. Grammarly

Αν απαιτείται να γράφετε στα Αγγλικά για επαγγελματικούς λόγους, θα θέλατε να εκτεθείτε όσο το δυνατό λιγότερο από τα τυχόν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη σας. Στον τομέα της ορθογραφίας θα σας βοηθήσει οποιοσδήποτε κειμενογράφος, αλλά το Grammarly θα σας προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτόν. Επιπλέον, λειτουργεί και μέσα στα social media (π.χ. όταν γράφετε ένα μήνυμα στο LinkedIn)

12. Fiverr

Το Fiverr είναι μία online πλατφόρμα όπου μπορείτε να βρείτε ελεύθερους επαγγελματίες κάθε ειδικότητας. Εξυπηρετεί κυρίως για δουλειές που μπορούν να γίνουν από απόσταση όπως γραφιστική, προγραμματισμός, μεταφράσεις, δημιουργία video κλπ. Εδώ θα βρείτε επαγγελματίες κάθε βαθμού εμπειρίας και προφανώς αντίστοιχες τιμές.

Εναλλακτική λύση: Upwork

2. Μάρκετινγκ

1. WordPress.com

Το website είναι η βιτρίνα του 21ου αιώνα. Το WordPress.com θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το πρώτο σας website, μάλλον εύκολα και σίγουρα οικονομικά. Μπορείτε μάλιστα να ξεκινήσετε με ένα δωρεάν website αν δεν σας ενοχλεί ότι περιλαμβάνει την λέξη wordpress στο domain name και ότι εμφανίζει ένα μήνυμα της WordPress στο κάτω μέρος της σελίδας.

Για παράδειγμα δείτε το δικό μου website: www.oxamanaman.gr

Στο WordPress. com δουλεύετε με θέματα (υπάρχει μεγάλη ποικιλία από δωρεάν θέματα) τα οποία τροποποιείτε για να τα προσαρμόσετε στις ανάγκες σας. Είναι σημαντικό ότι δεν απαιτείται να φροντίσετε για φιλοξενία του website (το αντίθετο συμβαίνει με το WordPress.org) αφού περιλαμβάνεται ακόμη και στο δωρεάν πακέτο.

2. Wix

Παρόμοιο με το WordPress με μερικές σημαντικές διαφορές:

  1. Όλα τα templates (το αντίστοιχο με τα θέματα του WordPress) είναι δωρεάν.
  2. Τα templates δείχνουν πολύ πιο σύγχρονα και ποιοτικά από αυτά του WordPress.
  3. Έχετε πολύ περισσότερες δυνατότητες μετατροπών σε ένα template του Wix, από ότι έχετε στα θέματα του WordPress.
  4. Όταν αποφασίσετε να αναβαθμίσετε σε πληρωμένη συνδρομή με το δικό σας domain name, θα σας κοστίσει ακριβότερα από ότι στο WordPress.com (η ποιότητα πληρώνεται).
  5. Αν δεν τα καταφέρνετε ή δεν θέλετε να ασχοληθείτε πολύ, υπάρχει αυτόματος βοηθός, ο οποίος θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις και μετά θα αναλάβει κάποιο τμήμα της δουλειάς.

3. Google Analytics

Google Analytics

Όταν έχετε website, ένα από τα βασικά ενδιαφέροντα σας είναι η επισκεψιμότητα του. Το Google Analytics θα σας βοηθήσει να την κατανοήσετε ποσοτικά και ποιοτικά. Οι μετρήσεις του θα σας βοηθήσουν να βγάλετε συμπεράσματα για την απόδοση ή όχι των διαφόρων ενεργειών σας. Είναι πολύ χρήσιμο ότι βλέπετε από που προέρχεται η κάθε επίσκεψη και αυτό βοηθάει να κατανοήσετε την απόδοση και την χρησιμότητα κάθε καμπάνιας.

4. Bitly

Τι προσφέρει το Bitly:

  1. Λειτουργεί σαν URL shortener.
  2. Μετά την κοινοποίηση του συνδέσμου, το Bitly αναλαμβάνει να παρακολουθεί την δραστηριότητα και η βασική πληροφορία που δίνει είναι ο αριθμός των click στον κάθε σύνδεσμο (για τις τελευταίες 30 ημέρες στην δωρεάν έκδοση).

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες.

5. Buffer

Το Buffer είναι ένα εργαλείο Social Media management που σας επιτρέπει να προγραμματίσετε αναρτήσεις στα κυριότερα κοινωνικά δίκτυα. Ταυτόχρονα λειτουργεί σαν URL shortener και προσφέρει στοιχειώδη analytics για να παρακολουθήσετε την αλληλεπίδραση του ακροατηρίου με τις αναρτήσεις σας.

Στην δωρεάν έκδοση επιτρέπει προγραμματισμό έως 10 αναρτήσεων.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες.

6. Hootsuite

Άλλο ένα εργαλείο Social Media management, με σημαντικές διαφορές από το Buffer. Δεν έχει περιορισμό 10 προγραμματισμένων αναρτήσεων. Θα φανεί πολύ χρήσιμο αν έχετε δραστηριότητα στο Twitter.

7. Sniply

Sniply website για δημιουργία λογαριασμού

Το Sniply προσφέρει δύο σημαντικές και χρήσιμες λειτουργίες επιπλέον από το Bitly. Δηλαδή:

  1. Δημιουργεί σύντομους συνδέσμους.
  2. Καταγράφει τα κλικ που γίνονται στους συνδέσμους αυτούς.
  3. Προβάλει το μήνυμα και την φίρμα σας πάνω στο άρθρο που κοινοποιείτε καθώς και το δικό σας Call To Action (CTA).
  4. Παρακολουθεί την δραστηριότητα των χρηστών σχετικά με το CTA.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες.

8. Feedly

Το Feedly είναι ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει στην συγκέντρωση των άρθρων που δημοσιεύονται σε διάφορες πηγές. Με απλά λόγια, το Feedly βασίζεται στην τροφοδότηση από τα RSS των website και blog που θα υποδείξετε και σας φέρνει τα άρθρα που βρίσκει, συγκεντρωμένα σε μία εύχρηστη πλατφόρμα.

Αυτά τα άρθρα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είτε για προσωπική σας πληροφόρηση, είτε να τα κοινοποιήσετε στο ακροατήριο σας μέσω των social media.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες.

9. HubSpot CRM

Ένα πρόγραμμα Customer Relationship Management (CRM) είναι ένα απαραίτητο εργαλείο σε κάθε είδους επιχείρηση. Αυξάνει την παραγωγικότητα αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για το μάρκετινγκ της επιχείρησης. Οι περισσότερες επιχειρήσεις B2C θα το βρούνε χρήσιμο αλλά θεωρείται απαραίτητο σε επιχειρήσεις B2B και B2G.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μάλλον η καλύτερη δωρεάν λύση που κυκλοφορεί. Αν δεν σας καλύψει δοκιμάστε και το Zoho.

10. Scoop.it

Ένα από τα καλύτερα εργαλεία για content curation και ειδικότερα για την συλλογή άρθρων. Έχετε την δυνατότητα για την επισήμανση των άρθρων με tags (ετικέτες) της επιλογής σας. Αυτές θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε ενδιαφέροντα άρθρα όταν το θελήσετε.

Επειδή όμως λειτουργεί και σαν κάποιου είδους κοινωνικό δίκτυο (αφού οι άλλοι επισκέπτονται τους πίνακες σας και κάνουν like ή σχολιάζουν) τα tags θα βοηθήσουν και τους επισκέπτες σας.

11. Canva

Canva

Το Canva σας προσφέρει 2 βασικές δυνατότητες:

  1. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εικόνες που θα καλύψουν συγκεκριμένες διαστάσεις σε περιπτώσεις όπως διαφημίσεις Facebook, Twitter header, Social Media Post, Flyer κλπ.
  2. Σας επιτρέπει να συνδυάσετε κείμενα με τις εικόνες σας για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες.

12. Google Alerts

Το Google Alerts είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που ανήκει στην ομάδα εργαλείων της Google και πολλοί αγνοούν την ύπαρξη του. Σας επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε την αναζήτηση της Google με έναν αυτοματοποιημένο και προρυθμισμένο τρόπο.

Θα το χρησιμοποιήσετε εισάγοντας λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν, για να σας ενημερώνει (καθημερινά ή εβδομαδιαία) για νέα άρθρα που τις περιλαμβάνουν.

Επίσης θα το χρησιμοποιήσετε για να ενημερώνεστε σχετικά με αναφορές στο όνομα σας, την επιχείρηση σας ή κάποιο συγκεκριμένο προϊόν/υπηρεσία.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες.

13. Mailchimp

Το Email Marketing είναι η δραστηριότητα του Ψηφιακού Μάρκετινγκ (Digital Marketing) με το υψηλότερο ROI.

Το Mailchimp είναι η γνωστότερη πλατφόρμα για email marketing. Υποστηρίζει απόλυτα νόμιμες διαδικασίες (όχι spam) και για τον λόγο αυτό ζητάει την ρητή συναίνεση του συνδρομητή. Μπορεί να ενσωματωθεί στο website ή/και στην Facebook σελίδα σας. Θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μία λίστα συνδρομητών και με τα templates που διαθέτει θα δημιουργήσετε ενδιαφέροντα newsletter.

Συμπέρασμα

Δεν έχουν περάσει πάνω από 10-15 χρόνια, που η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δούλευε χωρίς την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Σήμερα, πρέπει να είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν εκμεταλλεύονται το internet και τα ψηφιακά εργαλεία για τις καθημερινές εργασίες τους. Πραγματικά απορώ αν αυτές οι επιχειρήσεις καταφέρνουν να είναι ανταγωνιστικές.

Τα παραπάνω εργαλεία είναι ένα μικρό δείγμα από το πλήθος των διαθέσιμων επιλογών. Καλύπτουν τους κυριότερους τομείς των δραστηριοτήτων μίας επιχείρησης. Είμαι σίγουρος ότι αφού περάσετε ένα μικρό χρονικό διάστημα εξοικείωσης μαζί τους, θα καταφέρετε να αυξήσετε την παραγωγικότητα σας και να μειώσετε τα κόστη σας.

Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία με κάποιο από τα προτεινόμενα εργαλεία, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Τέλος, αν βρήκατε κάποια χρησιμότητα στο άρθρο αυτό, επιλέξτε το «Like» για να καταλάβουν και οι επόμενοι επισκέπτες ότι είναι χρήσιμο. Ακόμη καλύτερα, κοινοποιήστε το άρθρο στους συνεργάτες σας.

Το εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ της εβδομάδας: Sniply

Λίγες εβδομάδες πριν, γνωρίσαμε το Bitly, ένα εργαλείο που δημιουργεί σύντομους συνδέσμους (URL shortener) και ταυτόχρονα παρακολουθεί και καταγράφει τα κλικ που γίνονται σε αυτούς τους συνδέσμους.

Πολύ χρήσιμο εργαλείο. Όμως, κάποιοι σκέφτηκαν ότι χρησιμοποιώντας ένα Link κάποιου άρθρου, το μόνο όφελος που έχετε είναι η φήμη που χτίζετε σαν ειδικός που βρίσκει ενδιαφέροντα άρθρα γύρω από συγκεκριμένη θεματολογία. Ταυτόχρονα, δουλεύετε για τον συγγραφέα του άρθρου και για το website που φιλοξενεί το άρθρο (αν είναι διαφορετικά).

Μήπως θα μπορούσατε να πετύχετε κάτι περισσότερο;

Δεν θα ήταν ενδιαφέρον αν μπορούσατε να κοινοποιείτε άρθρα άλλων και να έχετε την δυνατότητα να στείλετε τους αναγνώστες στο website σας ή κάπου αλλού που εσείς θέλετε; Ή να τους ενημερώνετε για το νέο σας άρθρο; Ή να διαφημίζετε μία επικείμενη εκδήλωση που οργανώνετε;

Άλλωστε, αυτά δεν θέλετε να πετύχετε με το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing);

Αυτά σκέφτηκαν κάποιοι και σαν απάντηση έφτιαξαν το Sniply.

Τι κάνει το Sniply

Το Sniply προσφέρει δύο σημαντικές και χρήσιμες λειτουργίες επιπλέον από το Bitly. Δηλαδή:

  1. Δημιουργεί σύντομους συνδέσμους.
  2. Καταγράφει τα κλικ που γίνονται στους συνδέσμους αυτούς.
  3. Προβάλει το μήνυμα και την φίρμα σας πάνω στο άρθρο που κοινοποιείτε καθώς και το δικό σας Call To Action (CTA).
  4. Παρακολουθεί την δραστηριότητα των χρηστών σχετικά με το CTA.

Αρχίστε να το χρησιμοποιείτε

Sniply website για δημιουργία λογαριασμού

Για εγγραφή θα επιλέξετε Sign up (πάνω δεξιά). Αν έχετε ανοιχτό το Twitter σε άλλη καρτέλα, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε εγγραφή με το Twitter. Το συνιστώ γιατί με αυτόν τον τρόπο θα πάρει το λογότυπο σας από το Twitter και δεν θα χρειασθεί να το εισάγετε εσείς.

Στην συνέχεια θα ζητήσει ένα email για να επικοινωνεί μαζί σας και ξεκινάτε:

Sniply αρχή δημιουργίας πρώτου snip

Στο κάτω μέρος βλέπουμε το λογότυπο μας. Δεξιά του βλέπουμε το κείμενο και το κουμπί (Call to Action) τα οποία δεν έχουμε ρυθμίσει ακόμη. Αριστερά είναι τονισμένο ένα μπλε κουμπί που γράφει «Create My First Snip». Αυτό θα επιλέξετε.

Sniply brand setup

Αν δεν έχουμε κάνει εγγραφή μέσω Twiiter θα εισάγουμε λογότυπο (ή άλλη φωτογραφία) και όνομα επιχείρησης. Στην συνέχεια, επιλέγετε «CONTINUE» (κάτω αριστερά).

Sniply CTA setup

Εδώ, αρχίζουν τα πράγματα να αποκτούν ενδιαφέρον. Τώρα μπορούμε να ρυθμίσουμε το CTA (Call To Action).

Αρχικά, θα πρέπει να αποφασίσετε που θα οδηγεί το κουμπί του CTA. Μερικές ιδέες:

  • Στην αρχική σελίδα του website σας για να το γνωρίσουν περισσότεροι
  • Σε κάποιο άρθρο στο blog σας
  • Στην Facebook σελίδα σας για να κάνουν Like
  • Σε άλλο λογαριασμό social media που θέλετε να προωθήσετε
  • Σε ειδική σελίδα (Landing Page) στο website, όπου προσφέρετε κάτι για να εγγραφούν στο Newsletter

Να επισημάνω ότι δεν είναι απαραίτητο να έχετε μόνο ένα τύπο CTA. Για παράδειγμα, δουλεύοντας για πελάτη είχα φτιάξει 2 CTA. Το πρώτο χρησιμοποιούσα για αναρτήσεις του Facebook και ενημέρωνε για την ύπαρξη λογαριασμού στο Twitter. Το δεύτερο, χρησιμοποιούσα για το ίδιο άρθρο όταν γινόταν ανάρτηση στο Twitter και καλούσε για επίσκεψη στην σελίδα Facebook και να κάνουν Like.

Ανάλογα με τον προορισμό που θα οδηγεί το CTA, θα γράψετε το μήνυμα σας εκεί που γράφει «Add your message».

Ακριβώς από κάτω θα γράψετε το κείμενο που θα φαίνεται πάνω στο μπλε κουμπί.

Τέλος, θα προσθέσετε το URL στο οποίο θα οδηγεί το CTA.

Sniply CTA setup ολοκληρωμένο

Τώρα βλέπετε πως έχει διαμορφωθεί το CTA.

Στην συνέχεια επιλέγετε «CONTINUE» (κάτω αριστερά).

Sniply εισαγωγή URL άρθρου

Ήρθε η ώρα να προσθέσετε το URL του άρθρου. Δυστυχώς, δεν υποστηρίζονται όλα τα website.

Στην περίπτωση αυτή σας βγάζει το μήνυμα που βλέπετε αριστερά.

Sniply μήνυμα για σελίδα που δεν υποστηρίζεται

Εδώ προσπάθησα να εισάγω URL από το LinkedIn Pulse (που ήξερα ότι δεν υποστηρίζεται) και μου λέει ότι δεν θα γίνει προβολή του CTA αλλά το link θα δουλεύει κανονικά.

Εισάγω ένα άλλο URL για να συνεχίσουμε το παράδειγμα και βλέπω ότι στο δεξί πεδίο, εμφανίζεται η προεπισκόπηση του άρθρου.

Sniply συμβατό URL

Τώρα ξέρω ότι δουλεύει το CTA. Επιλέγω «CONTINUE».

Sniply έτοιμο για κοινοποίηση

Εδώ μου δίνει το τελικό URL που θα χρησιμοποιήσω. Κάτω από αυτό υπάρχουν 6 εικονίδια αν θέλετε να κάνετε άμεσα κοινοποίηση. Προσωπικά παίρνω μόνο το URL γιατί θέλω να συντάξω το κείμενο της ανάρτησης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε πλατφόρμας και επίσης να προγραμματίσω διαφορετικές ώρες ανάρτησης.

Αφού επιλέξετε πάλι «CONTINUE», βρίσκεστε στην βασική οθόνη διαχείρισης του Sniply. Σε αυτή θα κάνετε βασικές εργασίες όπως να δημιουργήσετε νέα snip, να κάνετε αλλαγές στα CTA και να παρακολουθήσετε τα Analytics, δηλαδή την δραστηριότητα που έχει προκαλέσει ο κάθε σύνδεσμος.

Να επισημάνω, ότι στην δωρεάν έκδοση επιτρέπει έως 1.000 μηνιαία κλικ. Όμως, δεν θα είναι εύκολο να τα ξεπεράσετε με μία τυπική χρήση.

Αν επιλέξετε από την αριστερή στήλη Manage/Call-to-Actions και τοποθετήσετε τον δείκτη του ποντικιού πάνω σε ένα από τα CTA θα δείτε προς τα δεξιά του ένα μικρό γρανάζι. Το επιλέγετε και δίνει 2 δυνατότητες: Manage & Archive.

Sniply manage CTA

Αν επιλέξετε Manage, στο επάνω δεξί τμήμα θα δείτε επιλογή «Edit Call-to-Action».

Επιλέγοντας, αυτό, μπορείτε να κάνετε ρυθμίσεις στο CTA. Τουλάχιστον όσες δεν είναι κλειδωμένες για τους δωρεάν χρήστες. Εδώ, το ενδιαφέρον μέρος είναι οι 4 επιλογές που έχετε για το σχήμα του CTA.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στο blog του Sniply.

Συμπέρασμα

Το Sniply θα σας δώσει ακόμη περισσότερες δυνατότητες να προωθήσετε την επιχείρηση σας. Επιπλέον, θα βλέπετε σε ένα εργαλείο συγκεντρωμένες τις αλληλεπιδράσεις του ακροατηρίου σας και θα βγάζετε χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτό θα το πετύχετε αν χρησιμοποιήσετε το «τρικ» που ανέφερα πιο πάνω για διαφορετικά snips ανάλογα με την πλατφόρμα που θα αναρτήσετε ένα άρθρο.

Δοκιμάστε το και αν χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ξέρετε που θα με βρείτε, έτσι δεν είναι;

Το εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ της εβδομάδας: Google Alerts

Την περασμένη εβδομάδα γνωρίσαμε το Feedly, ένα εργαλείο που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην συλλογή άρθρων (content curation). Όμως, για να ξεχωρίσετε στον τομέα της παροχής πολύτιμου περιεχομένου δεν φτάνει ένα μόνο εργαλείο. Χρειάζεστε επιπλέον εργαλεία με τα οποία θα βρίσκετε τυχόν νέες ενδιαφέρουσες πηγές για να προσθέσετε στο Feedly.

Θα ήταν αρκετά χρήσιμο αν μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε την αναζήτηση της Google, αλλά με κάποιον αυτοματοποιημένο τρόπο. Λοιπόν, ένα τέτοιο εργαλείο υπάρχει ήδη. Ανήκει στην ομάδα εργαλείων της Google, οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν και λέγεται Google Alerts (Ειδοποιήσεις Google).

Βασικές Ρυθμίσεις του Google Alerts

Όταν μπείτε στο Google Alerts, θα δείτε μία παρόμοια αρχική οθόνη:

Google Alerts αρχική οθόνη

Συνήθως υπάρχουν 2 έτοιμες προτάσεις για παρακολούθηση και είναι στο τμήμα «Η παρουσία μου στον ιστό». Προτείνει να παρακολουθήσετε αναφορές στο Google email σας και στο ονοματεπώνυμο σας. Δεν είναι κακή ιδέα να το κάνετε, επιλέγοντας το «+» δίπλα σε κάποια από τις προτάσεις.

Αν θέλετε να προχωρήσετε με κάποια νέα ειδοποίηση, θα πληκτρολογήσετε τις λέξεις-κλειδιά στο επάνω μέρος, εκεί που γράφει «Δημιουργήστε μια ειδοποίηση σχετικά με …».

Για τις ανάγκες της δοκιμής πληκτρολογώ «education». (Λίγο πριν το τέλος του άρθρου, έχω περιλάβει σημαντικές πληροφορίες για αυτό το τμήμα των ειδοποιήσεων.)

Επιλογές στο Google Alerts

Αν θέλετε επιλέγετε «Δημιουργία ειδοποίησης» αλλά έχουμε κάποιες ρυθμίσεις να δούμε ακόμη, έτσι θα επιλέξουμε «Εμφάνιση επιλογών» και θα δούμε αυτές τις επιλογές:

Ρυθμίσεις Google Alerts

Η πρώτη ρύθμιση είναι η «Συχνότητα». Επιλέγουμε με το ποντίκι και βλέπουμε τις επιλογές:

Google Alerts ρυθμίσεις συχνότητας
  • Σε πραγματικό χρόνο
  • Το πολύ μία φορά την ημέρα
  • Το πολύ μία φορά την εβδομάδα

Αν πρόκειται να παρακολουθήσετε την επωνυμία σας, ίσως θέλετε να ενημερώνεστε σε πραγματικό χρόνο. Αν έχετε κάποια σημαντική λέξη-κλειδί για την οποία θέλετε άρθρα κάθε μέρα, θα επιλέξετε ανάλογα. Αν δεν είναι τόσο σημαντικό το θέμα ή η αναμενόμενη παραγωγή άρθρων είναι ιδιαίτερα μικρή, μπορείτε να επιλέξετε ενημέρωση μία φορά την εβδομάδα.

Η επόμενη ρύθμιση είναι «Πηγές». Επιλέγουμε με το ποντίκι και βλέπουμε τις επιλογές:

Google Alerts ρύθμιση πηγών

Μπορείτε να επιλέξετε ότι πιστεύετε ότι θα κάνει καλύτερα την δουλειά σας ή να αφήσετε την Αυτόματη επιλογή.

Με τον ίδιο τρόπο θα επιλέξετε «Γλώσσα», «Περιοχή», «Αριθμός αποτελεσμάτων» και «Προβολή σε». Στο τελευταίο έχετε την δυνατότητα να δέχεστε μήνυμα σε οποιοδήποτε email σας γνωρίζει η Google, ή σε ροή RSS.

Στην συνέχεια, θα δούμε συνοπτικά τις 3 κύριες εργασίες για τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε το Google Alerts. Το πιο σημαντικό τμήμα ακολουθεί αμέσως μετά και περιγράφει τρόπους για να κάνετε την αναζήτηση «έξυπνη».

1. Χρήση του Google Alerts για συλλογή άρθρων (content curation)

Αυτή είναι η κύρια και πιο συνηθισμένη εργασία που θα κάνετε με το Google Alerts.

Θα χρησιμοποιήσετε λέξεις-κλειδιά ή συνδυασμούς λέξεων για να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Ένα από τα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι η φτωχή παραγωγή άρθρων σε κάποιες λέξεις. Αν τα φτωχά αποτελέσματα προέρχονται από επιλογές σε Ελληνική γλώσσα, μπορείτε να δοκιμάσετε αναζήτηση στα Αγγλικά. Είναι πολύ πιθανό να έχετε πλουσιότερη παραγωγή.

Μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Δηλαδή, πλήθος αποτελεσμάτων από τα οποία πολλά δεν είναι και τόσο σχετικά με αυτό που ψάχνετε. Τα αποτελέσματα που δεν μας ενδιαφέρουν λέγονται ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Για να μάθετε πως θα τα αποφύγετε, διαβάστε την παράγραφο 4.

2. Χρήση του Google Alerts για παρακολούθηση αναφορών στην επιχείρηση (reputation management)

Μπορείτε να ρυθμίσετε ειδοποιήσεις για το ονοματεπώνυμο σας για να ενημερώνεστε για τις αναφορές που γίνονται για εσάς. Φυσικά θα το κάνετε και για την επωνυμία σας και ίσως πρέπει να το κάνετε για προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν διακεκριμένο όνομα.

Οι αναφορές στην επιχείρηση ή στο προϊόν σας, είναι χρήσιμες για την παρακολούθηση της φήμης, αλλά μήπως μπορείτε να κερδίσετε ακόμη περισσότερα;

Εκμεταλλευτείτε τις (καλές κυρίως) αναφορές, σαν αφορμή για να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του website και να ζητήσετε να βάλει κάποιο σύνδεσμο (Link) προς το δικό σας website. Γιατί να το κάνει; Θα μπορούσατε να πείτε «για να είναι πλήρης και ολοκληρωμένη η πληροφορία που δίνει στο ακροατήριο του».

Μπορεί να μην συμφωνήσουν όλοι. Αλλά αυτοί που θα το κάνουν, θα προσφέρουν συστάσεις (referral) που θα οδηγήσουν σε επισκεψιμότητα στο website σας. Φυσικά, θα προσφέρουν και links που θα αυξήσουν την ισχύ του website σας στην Google, αφού οι σύνδεσμοι είναι η δεύτερη καλύτερη παράμετρος του search engine optimization.

3. Χρήση του Google Alerts για παρακολούθηση ανταγωνιστών

Αφού είδαμε πως μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις online αναφορές για την επιχείρηση μας, η λογική συνέχεια είναι να κάνουμε το ίδιο για τους ανταγωνιστές μας!

Αν δεν την έχετε ήδη έτοιμη, φτιάξτε μία λίστα των ανταγωνιστών σας και προγραμματίστε ειδοποιήσεις για τις επιχειρήσεις ή/και τα προϊόντα τους. Αυτό θα σας δώσει την δυνατότητα να ενημερώνεστε άμεσα για το λανσάρισμα νέου προϊόντος ή υπηρεσίας και να σχεδιάζετε την ανάλογη στρατηγική αντιμετώπισης.

4. Αποφυγή ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων

Το Google Alerts, είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο, αλλά αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να σας απογοητεύσει. Ο κυριότερος λόγος για αυτό, είναι το πλήθος ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να εμφανίσει σε κάποιες λέξεις-κλειδιά. Μην ανησυχείτε, υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε και τουλάχιστον να το περιορίσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε τελεστές για να εστιάσουμε σε πιο χρήσιμα αποτελέσματα.

Αν ψάχνετε για κάποιο ονοματεπώνυμο, είναι μάλλον καλύτερο να χρησιμοποιήσετε εισαγωγικά. Δηλαδή, αντί να χρησιμοποιήσω το ονοματεπώνυμο μου έτσι:

Παντελής Χιωτέλλης

Θα το εισάγω έτσι:

¨Παντελής Χιωτέλλης¨

Αυτό ζητάει από την Google να ψάξει μόνο για ότι περιλαμβάνεται ανάμεσα στα εισαγωγικά και να αποκλείσει παρόμοια αποτελέσματα. Διαφορετικά, θα μου φέρει και αποτελέσματα για άλλους συνονόματους ή συνεπίθετους.

Ένας χρήσιμος τελεστής και με αυτονόητη χρήση είναι το «OR». Αν για παράδειγμα ψάχνω για άρθρα είτε για τον Frank Sinatra είτε για την κόρη του Nancy Sinatra, θα το εισάγω έτσι:

¨Frank Sinatra¨ OR ¨Nancy Sinatra¨

Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα «+» και «-» (χρησιμοποιούνται χωρίς τα εισαγωγικά). Ας πούμε ότι ψάχνετε για κάποιον «Γιώργο Καραθανάση» αρχιτέκτονα, αλλά το Google φέρνει πολλά αποτελέσματα και για έναν τραγουδιστή με το ίδιο όνομα. Μπορείτε να το περιορίσετε έτσι:

¨Γιώργος Καραθανάσης¨ +αρχιτέκτονας

Ή έτσι:

¨Γιώργος Καραθανάσης¨ +αρχιτέκτονας -τραγουδιστής

Φανταστείτε να ψάχνετε για το Manchester αλλά δεν σας ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και η ομάδα Manchester United. Μπορείτε να εισάγετε αυτό:

Manchester -united

Αν ψάχνετε για μία γενική φράση και στην θέση μίας λέξης σας ενδιαφέρουν όλα τα αποτελέσματα που μπορεί να βρεθούν, θα βάλετε στη θέση αυτήν το «*» (χρησιμοποιείται χωρίς τα εισαγωγικά). Για παράδειγμα:

νέο * 2017

Τέλος, αν θέλετε να ψάξετε μόνο μέσα σε ένα συγκεκριμένο website, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το «site:» (χρησιμοποιείται χωρίς τα εισαγωγικά). Για παράδειγμα, θέλετε να βρείτε αναφορές που έχει κάνει η εφημερίδα Guardian στον Αλέξη Τσίπρα. Θα το χρησιμοποιήσετε έτσι:

site:guardian.co.uk ¨alexis tsipras¨

Αν ψάχνετε για τον Justin Bieber αλλά θέλετε να αποφύγετε τις αναφορές του Twitter, θα το χρησιμοποιήσετε έτσι:

¨justin bieber¨ -site:twitter.com

Υπάρχουν περισσότεροι τελεστές που μπορείτε να χρησιμοποιήστε για να εξειδικεύσετε την έρευνα. Στο μέλλον, θα αφιερώσω ένα άρθρο ειδικά στο θέμα των τελεστών της αναζήτησης Google.

Συμπέρασμα

Το Google Alerts είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Μετά από λίγο καιρό χρήσης, θα αναρωτηθείτε πως δουλεύατε τόσο καιρό χωρίς αυτό.

Θα αυξήσει την παραγωγικότητα σας και θα σας δώσει επιπλέον πηγές για να βρείτε ποιοτικά άρθρα που θα κοινοποιήσετε στο ακροατήριο σας.

Δοκιμάστε το και αν χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ξέρετε που θα με βρείτε, έτσι δεν είναι;

Το εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ της εβδομάδας: Feedly

Το περιεχόμενο (content) είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing). Το περιεχόμενο είναι πληροφορίες, ιδέες ή μηνύματα (ή οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών) που εκφράζονται με γραπτό, οπτικό ή ακουστικό τρόπο.

Το περιεχόμενο είναι ταυτόχρονα πληροφορία και επικοινωνία. Στόχος του είναι να εκπαιδεύσει, να μορφώσει και να ψυχαγωγήσει.

Υπάρχουν 3 δρόμοι για να αποκτήσετε περιεχόμενο που θα κοινοποιήσετε στο ακροατήριο σας:

1. Το παράγετε εσείς (content production)

2. Συλλέγετε περιεχόμενο που παράγουν άλλοι (content curation)

3. Συνδυασμός παραγωγής & συλλογής περιεχόμενου

Η παραγωγή περιεχομένου είναι αρκετά χρονοβόρα και συνήθως έχει υψηλότερο κόστος από την συλλογή. Έτσι, αρκετοί στρέφονται στην συλλογή περιεχομένου.

Λίγα λόγια για την Συλλογή Περιεχομένου

Πιθανώς στα Ελληνικά χρησιμοποιείται ο όρος «επιμέλεια περιεχομένου» αντί του όρου «συλλογή περιεχόμενου» που χρησιμοποιώ. Πιστεύω ότι η λέξη «επιμέλεια» δεν περιγράφει επαρκώς την διαδικασία, για τον λόγο αυτό χρησιμοποιώ την λέξη «συλλογή».

Βασικός στόχος του περιεχομένου είναι σύμφωνα με τις αρχές του inbound marketing να σας αναδείξει σταδιακά στον ειδικό (thought leader) που προσφέρει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακροατήριο σας. Φυσικά, τα προβλήματα αυτά έχουν σχέση με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε.

Πρώτη και βασικότερη αρχή της διαδικασίας είναι η εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας του περιεχομένου που θα κοινοποιήσετε. Η υψηλή ποιότητα εξασφαλίζεται από το κύρος της πηγής, την πρωτοτυπία του περιεχομένου και την αξία που αυτό προσφέρει σε αυτούς που θα το καταναλώσουν.

Λογικά, η ανάγκη για πρωτοτυπία οδηγεί στην αναζήτηση φρέσκου περιεχομένου, γιατί είναι λιγότερο πιθανό να έχει γίνει αντιληπτό από το ακροατήριο σας. Όμως, δεν αποκλείεται να βρείτε παλαιότερο περιεχόμενο που πέρασε απαρατήρητο και μπορεί να σας προσφέρει υψηλά επίπεδα αλληλεπίδρασης.

Μεγάλο ποσοστό του περιεχομένου είναι τα άρθρα. Για αυτά, πρέπει να κάνετε 2 σημαντικές επιλογές:

1. Σε ποια γλώσσα θα είναι τα άρθρα που κοινοποιείτε; Είναι πιθανό, ανάλογα με την θεματολογία σας, να μην υπάρχει σημαντική παραγωγή περιεχομένου στα Ελληνικά. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή περιεχομένου στα Αγγλικά. Γνωρίζει το ακροατήριο σας Αγγλικά;

2. Αν χρησιμοποιήσετε Ελληνικά άρθρα, μήπως αυτά προωθούν κάποιον ανταγωνιστή σας;
Ακόμη και χωρίς περιοριστικές επιλογές, η διαδικασία της συλλογής περιεχομένου είναι αρκετά χρονοβόρα. Θα σας φανεί χρήσιμο ένα εργαλείο και το καλύτερο για αυτήν την δουλειά είναι το Feedly.

Τι κάνει το Feedly

Ας πούμε ότι ξεκινάτε την διαδικασία αναζήτησης χρήσιμων άρθρων χωρίς την βοήθεια κάποιου εργαλείου. Τι θα κάνετε; Λογικά, θα χρησιμοποιήσετε το Google για να κάνετε αναζήτηση. Θα εισάγετε λέξεις ή φράσεις που περιγράφουν τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και θα πάρετε κάποια αποτελέσματα.

Στα αποτελέσματα, μπορεί να βρείτε website γενικού ενδιαφέροντος όπως το Huffington Post. τα οποία μερικές φορές φιλοξενούν άρθρα σχετικά με την θεματολογία σας. Κάποιοι σύνδεσμοι θα σας οδηγήσουν και σε εξειδικευμένα website ή blog που ασχολούνται τακτικά με τα θέματα που σας ενδιαφέρουν. Όλα αυτά τα τακτοποιείτε στους σελιδοδείκτες.

Την επόμενη μέρα, ξεκινάτε τις επισκέψεις σε κάθε website ή blog της συλλογής σας, χωρίς να έχετε την ελάχιστη ιδέα σχετικά με:

α) Αν έχουν δημοσιεύσει κάποιο νέο άρθρο

β) Αν αυτό το άρθρο είναι σχετικό με τα θέματα που σας ενδιαφέρουν

Δεν είναι χάσιμο χρόνου αυτή η διαδικασία;

Δεν θα σας εξυπηρετούσε ένα εργαλείο που συγκεντρώνει τα πρόσφατα άρθρα από τις πηγές που σας ενδιαφέρουν;

Αυτή την δουλειά κάνει το Feedly.

Με απλά λόγια, το Feedly βασίζεται στην τροφοδότηση από τα RSS των website και blog που θα υποδείξετε και σας φέρνει τα άρθρα που βρίσκει, συγκεντρωμένα σε μία εύχρηστη πλατφόρμα.

Αρχική οθόνη του εργαλείου content curation Feedly

Στην αριστερή στήλη που έχω χρωματίσει πράσινη, θα βρείτε τις κατηγορίες των θεμάτων σας. Μπορείτε να τακτοποιήσετε τις πηγές σας σε διάφορες κατηγορίες, όπως εσείς θέλετε. Κάθε πηγή μπορεί να βρίσκεται σε περισσότερες από μία κατηγορίες αν το θέλετε.

Ο τίτλος της κατηγορίας τονίζεται με bold γραμματοσειρά. Κάτω από τον τίτλο της κατηγορίας, βλέπετε τα ονόματα των πηγών.

Στο μεγάλο λευκό πεδίο, βλέπετε τα άρθρα. Αν επιλέξετε κατηγορία, θα δείτε όλα τα άρθρα της. Αν επιλέξετε κάποια πηγή, θα δείτε μόνο τα άρθρα αυτής της πηγής.

Ο τίτλος της κατηγορίας ή πηγής, φαίνεται ψηλά με μεγαλύτερα γράμματα. Αν μόλις τώρα ανοίξατε το Feedly, θα γράφει «Today» επειδή προβάλλει όλα τα πρόσφατα άρθρα. Δεξιά από τον τίτλο θα δείτε ένα μικρό «ν». Αν το επιλέξετε θα ανοίξει αυτό το μικρό μενού.

Feedly μενού προβολής

Από εδώ έχετε πολλές δυνατότητες ρυθμίσεων του τρόπου προβολής. Μπορείτε να έχετε διαφορετικό τρόπο προβολής για τις κατηγορίες ή πηγές.

Για να προσθέσετε πηγές άρθρων έχετε μερικούς τρόπους να διαλέξετε. Στην αρχή, θα χρησιμοποιήσετε την επιλογή κάτω αριστερά «+ ADD CONTENT TO YOUR FEEDLY». Μετά επιλέγετε «Sources» και κάνετε copy-paste τον σύνδεσμο του website ή blog. Επιλέγετε κατηγορία και τελειώσατε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το «Search» που βρίσκεται πάνω δεξιά. Χρησιμοποιείτε λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν και θα δείτε λίστα με πηγές.

Feedly αποτελέσματα αναζήτησης

Αν κάποια πηγή την ακολουθείτε ήδη, θα γράφει «FOLLOWING» δεξιά της. Διαφορετικά, θα έχει ένα πράσινο «FOLLOW» το οποίο επιλέγετε αν θέλετε να την καταχωρήσετε.

Τρίτη δυνατότητα, είναι οι προτάσεις που κάνει το Feedly στο δεξί μέρος το κύριου πεδίου. Στην Εικόνα 2 φαίνονται 3 τέτοιες προτάσεις δεξιά.

Αν επιλέξετε μία πηγή, βλέπετε κάτω από το όνομα της αριθμό ακολούθων και αριθμό άρθρων ανά εβδομάδα. Στα άρθρα που βρίσκονται κάτω από τον τίτλο της πηγής, ξεχωρίζει ο τίτλος του άρθρου που είναι σημαντική ένδειξη για να καταλάβετε αν σας ενδιαφέρει. Κάτω από τον τίτλο, θα δείτε έναν αριθμό που εκφράζει την δημοφιλία του άρθρου, όνομα συγγραφέα και πότε αναρτήθηκε το άρθρο.

Κάτω από αυτά τα στοιχεία, υπάρχουν λίγες γραμμές περίληψης ή εισαγωγής. Άλλη μία ένδειξη για να καταλάβετε αν σας ενδιαφέρει.

Αν δεν σας αρκούν οι παραπάνω ενδείξεις για να καταλάβετε αν το άρθρο σας ενδιαφέρει, επιλέγετε ένα άρθρο και θα προβληθεί έτσι:

Feedly προβολή άρθρου

Στο επάνω τμήμα αυτού του πεδίου, υπάρχουν επιπλέον λειτουργίες που έχουν σχέση με δυνατότητες αποθήκευσης ή κοινοποίησης του άρθρου. Τώρα, μπορείτε να διαβάσετε μεγαλύτερο μέρος του άρθρου ή και όλο χωρίς να φύγετε από την πλατφόρμα του Feedly. Αν όμως το θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε τον τίτλο του άρθρου ή στο κάτω μέρος του, το «VISIT WEBSITE» και σε ξεχωριστή καρτέλα θα ανοίξει η σελίδα του άρθρου.

Υπάρχουν και άλλες λειτουργίες του Feedly που θα σας δώσουν επιπλέον δυνατότητες, αλλά αφήνω να ανακαλύψετε μερικές από αυτές εσείς, για να μην γίνει πολύ μεγάλο αυτό το άρθρο.

Φυσικά, όλα αυτά που αναφέρω παραπάνω γίνονται με ένα δωρεάν (Basic) λογαριασμό στο Feedly. Αν εξαντλήσετε τις δυνατότητες που σας δίνει υπάρχει η επιλογή αναβάθμισης.

Συμπέρασμα

Αν ψάχνετε στο internet για χρήσιμα άρθρα, είτε για επαγγελματική είτε για ερασιτεχνική χρήση, το Feedly θα σας βοηθήσει να μειώσετε δραστικά τον χρόνο που αφιερώνετε σε αυτή την διαδικασία.

Σταδιακά, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποσότητα και την ποιότητα των άρθρων που κοινοποιείτε στα social media.

Αν «φορτώσετε» το Feedly με πολλές πηγές άρθρων, θα αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες να βρείτε ένα άρθρο που θα γίνει viral, επειδή είναι υψηλής ποιότητας και φρέσκο.

Δοκιμάστε το και αν χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ξέρετε που θα με βρείτε, έτσι δεν είναι;

Το εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ της εβδομάδας: Buffer

Αν ασχολείστε με το ψηφιακό μάρκετινγκ (Digital Marketing), είναι πολύ πιθανό να ασχολείστε και με τα Social Media.

Ένα από τα «μειονεκτήματα» του Social Media Marketing, είναι ότι απαιτεί χρόνο. Στις σημαντικότερες πλατφόρμες (Facebook, Instagram, Twitter) επιβάλλεται να κάνετε αναρτήσεις κάθε μέρα.

Τι γίνεται αν ο χρόνος που μπορείτε να αφιερώσετε δεν είναι συγκεκριμένος κάθε μέρα; Τι θα γίνει αν πρόκειται να πάτε ένα ταξίδι 3 ημερών και δεν θα έχετε πρόσβαση στο internet;

Σε αυτές τις περιπτώσεις (και όχι μόνο), θα χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο Social Media Management. Ένα τέτοιο εργαλείο, επιτρέπει να προγραμματίσετε αναρτήσεις που θα γίνουν σε μελλοντικό χρόνο. Ένα από τα ευκολότερα στην χρήση εργαλεία, είναι το Buffer.

Τι προσφέρει το Buffer (free)

Αριθμός λογαριασμών

Υποστηρίζει έναν λογαριασμό (account) ανά πλατφόρμα. Φυσικά, αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, αφού μπορείτε να κάνετε αποσύνδεση και να συνδεθείτε πάλι με άλλο λογαριασμό.

Προγραμματισμός αναρτήσεων ανά προφίλ

Επιτρέπει να έχετε προγραμματισμένες έως 10 αναρτήσεις. Για παράδειγμα, σήμερα προγραμματίζετε 10 αναρτήσεις για το Twitter οι οποίες θα αναρτηθούν τις επόμενες 5 ημέρες, από 2 κάθε ημέρα. Μεθαύριο βράδυ, όταν θα έχουν αναρτηθεί 4 από τις προγραμματισμένες αναρτήσεις (2 αύριο + 2 μεθαύριο) μπορείτε να προσθέσετε άλλες 4 αναρτήσεις και να φτάσετε πάλι στις 10.

Υποστηριζόμενα Κοινωνικά Δίκτυα

Υποστηρίζει 5 κοινωνικά δίκτυα: Facebook, Twitter, Linkedin, Google+ και Instagram.

Το Instagram προστέθηκε το καλοκαίρι του 2016. Όμως, η δρομολόγηση των post γίνεται με έναν έμμεσο τρόπο (για να διατηρηθεί η συμβατότητα με τους κανόνες του Instagram). Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνετε ένα push notification όταν έρθει η ώρα της προγραμματισμένης ανάρτησης και μέσω αυτού οδηγείστε στο Instagram όπου ολοκληρώνετε την ανάρτηση μετά από τυχόν επεξεργασία του post.

Προγραμματισμός αναρτήσεων

Όταν προγραμματίζετε μία ανάρτηση, έχετε τις παρακάτω δυνατότητες:

Add to Queue: αφού ολοκληρώσετε την επεξεργασία της ανάρτησης, με την επιλογή αυτή θα την προσθέσετε στην σειρά, για να αναρτηθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχετε επιλέξει.

Share Next: με αυτή την επιλογή, η ανάρτηση που επεξεργαστήκατε, θα είναι η πρώτη που θα δημοσιοποιηθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχετε επιλέξει.

Share Now: η ανάρτηση δημοσιοποιείται άμεσα.

Schedule Post: θα το χρησιμοποιήσετε συχνά για να προγραμματίσετε αναρτήσεις εκτός του χρονοδιαγράμματος.

Άλλες δυνατότητες

Περιλαμβάνει URL shortener και το link που δημιουργείται είναι την μορφής http://buff.ly/ [συνδυασμός 7 χαρακτήρων].

Τα στατιστικά (analytics) που προσφέρει είναι υποτυπώδη σε αυτό το επίπεδο και δεν προσφέρει ημερολόγιο.

Διαχείριση social media με το Buffer

Ιδιαίτερα χρήσιμη και πρακτική είναι η δυνατότητα εύκολης επαναδρομολόγησης προηγούμενων αναρτήσεων με δυνατότητα επεξεργασίας της ανάρτησης αν το επιθυμείτε. Τις προηγούμενες αναρτήσεις θα τις βρείτε στην καρτέλα «Analytics». Στο κάτω μέρος κάθε ανάρτησης, αναφέρονται βασικά στατιστικά στοιχεία και δεξιά της υπάρχει κουμπί «Re-Buffer» το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για τον επαναπρογραμματισμό.

Μεγάλη ευκολία προσφέρει η εξής δυνατότητα: όταν εισάγετε ένα link σε μία ανάρτηση που επεξεργάζεστε, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα φορτώνει φωτογραφίες από το άρθρο όπου οδηγεί το link και με ένα κλικ μπορείτε να επιλέξετε την φωτογραφία που θα συνοδεύει την ανάρτηση.

Περιλαμβάνει εργαλείο βελτιστοποίησης του χρόνου ανάρτησης (Optimal Timing Tool). Θα το βρείτε στην καρτέλα «Schedule», στο κάτω μέρος. Πριν το χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να ρυθμίσετε την ζώνη ώρας.

Εισάγετε τον αριθμό των αναρτήσεων που θέλετε να κάνετε ανά ημέρα και πατάτε «Calculate times». Θα δείτε σε μορφή διαγράμματος το επίπεδο αλληλεπίδρασης μέσα σε ένα 24ωρο και αριστερά από το διάγραμμα, τις προτεινόμενες ώρες αναρτήσεων. Με την επιλογή του μπλε κουμπιού, υιοθετείτε το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα, και αυτό θα αντικαταστήσει τυχόν άλλο που προϋπήρχε.

Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να αλλάξετε την σειρά των προγραμματισμένων αναρτήσεων, Αυτό μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:

  1. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τυχαίο ανακάτεμα με την επιλογή «Shuffle» η οποία βρίσκεται δεξιά πάνω από την πρώτη προγραμματισμένη ανάρτηση.
  2. Αν πάτε τον δείκτη του ποντικιού σας πάνω στο ορθογώνιο μίας προγραμματισμένης ανάρτησης, θα εμφανιστεί αριστερά της ένας σταυρός. Αν πάτε τον δείκτη του ποντικιού επάνω στον σταυρό, μπορείτε να σύρετε την ανάρτηση και να αλλάξετε την σειρά της. Φυσικά, αυτό θα επηρεάσει την σειρά των υπόλοιπων αναρτήσεων, χωρίς όμως να τις ανακατέψει.

Συμπέρασμα

Μπορεί να αρχίσετε την χρήση του Buffer με αφορμή κάποια έκτακτα γεγονότα που θα αλλάξουν το πρόγραμμα σας. Τελικά όμως θα σας αρέσει η δυνατότητα να προγραμματίζετε αναρτήσεις και μάλλον θα το χρησιμοποιείτε τακτικά.

Η μεγαλύτερη χρησιμότητα του Buffer είναι ότι θα σας βοηθήσει να οργανώσετε και να διαχειριστείτε τον χρόνο σας καλύτερα.

Δοκιμάστε το και αν χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ξέρετε που θα με βρείτε, έτσι δεν είναι;

Το εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ της εβδομάδας: Canva

Αν έχετε διαβάσει το πρόσφατο άρθρο μου «Φωτογραφίες και Εικόνες για ανάρτηση στα Social Media», θα έχετε ενημερωθεί για τα στοιχεία που δείχνουν ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε «οπτικά» όντα. Αν δεν το έχετε διαβάσει, παρακαλώ διαβάστε την εισαγωγή του άρθρου εδώ και επιστρέψτε πίσω. Δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από 2 λεπτά.

Επιστρέψατε; Ωραία, μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς να αναφέρουμε ξανά τα στοιχεία που δείχνουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εικόνα.

Η εικόνα είναι μία συμπυκνωμένη μορφή πληροφορίας, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε ανώτερη μορφή περιεχομένου (δηλαδή video) δεν μπορείτε να αποφύγετε την αναγκαιότητα χρήσης εικόνων σε πολλές από τις δραστηριότητες σας.

Επομένως χρειάζεστε ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να φέρετε τις εικόνες στην τελική μορφή που απαιτείται για να προωθήσουν καλύτερα το μήνυμα σας. Υπάρχει καλύτερο εργαλείο για αυτή την δουλειά από το Canva;

Τι κάνει το Canva

Προσφέρει 2 βασικές δυνατότητες:

1. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εικόνες που θα καλύψουν συγκεκριμένες διαστάσεις σε περιπτώσεις όπως διαφημίσεις Facebook, Twitter header, Social Media Post, Flyer κλπ.
2. Σας επιτρέπει να συνδυάσετε κείμενα με τις εικόνες σας για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την επεξεργασία εικόνων χωρίς να απαιτείται να θυμάστε τις ιδανικές διαστάσεις σε κάθε περίπτωση. Για να σας βοηθήσει περιλαμβάνει έτοιμα templates προκαθορισμένων διαστάσεων. Όμως, μπορείτε να δώσετε τις δικές σας διαστάσεις σε pixels, mm ή inches, αν το επιθυμείτε.

Για παράδειγμα επιλέγετε «Facebook post» και σας ανοίγει έτοιμο καλούπι με τις σωστές διαστάσεις όπου θα προσαρμόσετε εικόνα από την βιβλιοθήκη του Canva (υπάρχουν δωρεάν εικόνες που έχουν επισημανθεί ως «FREE» και εικόνες για τις οποίες πληρώνετε κάποιο ποσό, συνήθως $1).

Η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει πολλές δωρεάν φωτογραφίες και σχεδιασμένα μοτίβα. Αν δεν βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, μπορείτε να μεταφορτώσετε δική σας εικόνα.

Δίνει πολλές δυνατότητες να χωρίσετε το template που επιλέξατε σε τμήματα τα οποία θα επεξεργαστείτε ανάλογα με την επιθυμία σας.

Που θα σας φανεί χρήσιμο

Canva επιλογή τύπου (διαστάσεων) σχεδίου

Θα χρησιμοποιήσετε το Canva από το ξεκίνημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας σας. Με αυτό μπορείτε να δημιουργήσετε υλικό που θα χρησιμοποιηθεί είτε online είτε offline. Μερικές ενδεικτικές εφαρμογές:

1. Θα δημιουργήσετε το νέο σας logo. Συστήνω να συμβουλευτείτε έναν ειδικό όταν έχετε τον χρόνο και το απαραίτητο budget, αλλά αν είστε στο ξεκίνημα και προσπαθείτε να κάνετε οικονομία, θα το φτιάξετε μόνοι σας με τα διαθέσιμα templates του Canva.

2. Θα δημιουργήσετε την επαγγελματική κάρτα σας.

3. Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο στον σχεδιασμό των εικόνων που συνοδεύουν τα προφίλ σας στα social media (Facebook cover, Twitter header κλπ.) και ιδιαίτερα αν αλλάζετε συχνά αυτές τις εικόνες.

4. Αν πιστεύετε στην χρησιμότητα της ανάρτησης εικόνων με αποφθέγματα (motivational quotes) μπορείτε γρήγορα να φτιάξετε το ανάλογο υλικό εισάγοντας εικόνα που θα βρείτε στα site με δωρεάν stock photos και γράφοντας το ανάλογο κείμενο επάνω στην εικόνα με την χρήση των εργαλείων του Canva. Ακολουθήστε με στο Instagram για να πάρετε μερικές ιδέες.

5. Θα δημιουργήσετε το εικαστικό μέρος των Facebook διαφημίσεων.

6. Θα φτιάξετε ευχετήριες κάρτες, flyers, παρουσιάσεις, πιστοποιητικά, infographics, αφίσες, μπροσούρες και πολλά άλλα.

Συμπέρασμα

Όλα αυτά που αναφέρω παραπάνω, γίνονται με έναν δωρεάν λογαριασμό στο Canva. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα email και ένας κωδικός. Αν κάποια στιγμή ανακαλύψετε ότι δεν σας καλύπτει η δωρεάν έκδοση του εργαλείου, μπορείτε να δοκιμάσετε την αναβάθμιση. Είναι πιθανό να σας δώσει δυνατότητα δοκιμής 30 ημερών στο Canva for Work για να αποφασίσετε αν είναι αυτό που χρειάζεστε.

Το Canva θα σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο και χρήμα στο δημιουργικό τμήμα του ψηφιακού μάρκετινγκ. Επιπλέον, θα σας επιτρέψει να προβάλετε προς το ακροατήριο σας, μία λίγο πιο επαγγελματική εικόνα της επιχείρησης.

Δοκιμάστε το και αν χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ξέρετε που θα με βρείτε, έτσι δεν είναι;

Το εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ της εβδομάδας: Bitly

Κάθε Τετάρτη θα βρίσκετε εδώ μία σύντομη περιγραφή για ένα χρήσιμο εργαλείο του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά! Διαβάστε μέχρι το τέλος για να καταλάβετε τι θέλω να πω.

Μία από τις συνηθισμένες εργασίες του ψηφιακού μάρκετινγκ (digital marketing), είναι οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα (social media). Αν χρειάζεται να κάνετε αναρτήσεις στα social media για να κοινοποιήσετε συνδέσμους (links) άρθρων, θα έχετε διαπιστώσει ότι οι σύνδεσμοι αυτοί έχουν κάποια προβλήματα.

Το βασικότερο πρόβλημα τους είναι το μήκος τους που μπορεί να φτάσει σε πραγματικά τεράστιες διαστάσεις. Ειδικά αν ο τίτλος περιέχει λέξεις στα Ελληνικά. Έχετε αντιγράψει ποτέ σύνδεσμο που περιέχει Ελληνικές λέξεις;

Ας χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα, το άρθρο από το Blog μου με τίτλο «Γιατί Ψηφιακό Μάρκετινγκ;», το οποίο (μια που το έφερε η κουβέντα!) είναι πολύ χρήσιμο να διαβάσετε. Ο σύνδεσμος που φαίνεται στο πάνω τμήμα του browser είναι:

/2017/01/18/γιατί-ψηφιακό-μάρκετινγκ

Όταν όμως κάνω αντιγραφή τον σύνδεσμο παίρνω αυτό:

/2017/01/18/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA/

Αυτός ο «σιδηρόδρομος» δεν δείχνει επαγγελματισμό. Τι μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Bitly.

Τι κάνει το Bitly

  1. Λειτουργεί σαν URL shortener. Δηλαδή εισάγετε ένα URL τύπου: http://www.mitsos.com/apo-tin-poli-erxomai-kai-stin-korfi-kanela και το κονταίνει σε κάτι σαν http://bit.ly/1TE00U6. Το κοντό URL φαίνεται πιο επαγγελματικό από το μακρύ καθώς δείχνει προσοχή στις λεπτομέρειες. Ένα μικρό μειονέκτημα του κοντού URL είναι ότι δεν ξέρεις που οδηγεί το link, οπότε ένας βαθμός εμπιστοσύνης από το ακροατήριο προς εσάς θεωρείται απαραίτητος. Η εμπιστοσύνη αυτή επιτυγχάνεται σχεδόν αυτόματα όταν ξεπεράσετε κάποιο πλήθος (ανάλογα με την πλατφόρμα) ακολούθων.
  1. Μετά την κοινοποίηση του συνδέσμου, το Bitly αναλαμβάνει να παρακολουθεί την δραστηριότητα και η βασική πληροφορία που δίνει είναι ο αριθμός των click στον κάθε σύνδεσμο (για τις τελευταίες 30 ημέρες στην δωρεάν έκδοση).

Όμως, ακόμη και αν περάσουν οι 30 ημέρες που βλέπετε στο κύριο πεδίο της εφαρμογής, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους συνδέσμους που δημιουργήσατε από το πεδίο κάτω αριστερά.

Bitly click statistics

Αυτό θα επιτρέψει να δείτε τις παρακάτω πληροφορίες:

  • Αριθμός κλικ ανά εβδομάδα
  • Στατιστικά ανά πηγή προέλευσης (website referrer) του click
  • Στατιστικά ανά χώρα προέλευσης των click
Bitly Referrers-Locations

Extra Tip: Αν κάνετε κοινοποιήσεις του ίδιου άρθρου σε περισσότερα από ένα κοινωνικά δίκτυα, προτείνω την δημιουργία ξεχωριστού Bitly συνδέσμου για κάθε ένα από αυτά. Έτσι, θα παρακολουθείτε ξεχωριστά την δραστηριότητα που προκαλεί ο σύνδεσμος σε κάθε δίκτυο. Αυτό θα σας επιτρέψει να καταλάβετε τι αποδίδει περισσότερο σε κάθε δίκτυο.

Συμπέρασμα

Το Bitly είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσει κανείς στα analytics και να εθιστεί στους αριθμούς όπως κάνουν όλοι οι καλοί marketers που σέβονται τον εαυτό τους.

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά αλλά τα εργαλεία κάνουν την διαφορά στο μάρκετινγκ. Χωρίς την βοήθεια τους, ο χρόνος που απαιτείται να καταναλώσετε είναι περίπου 25 ώρες ανά ημέρα! Δεν θα προλάβετε να πιείτε ούτε έναν espresso.