51 Συμβουλές για επιτυχημένο Marketing Χριστουγέννων

Για πολλές επιχειρήσεις, η περίοδος των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς είναι η σημαντικότερη πηγή τζίρου (και κερδών) ολόκληρου του έτους. Αν εξαιρέσουμε τις εποχιακές επιχειρήσεις που κάνουν το 100% του τζίρου τους αυτή την περίοδο, το μεγαλύτερο τμήμα των υπόλοιπων επιχειρήσεων πετυχαίνει ποσοστά από 10% έως 30% του ετήσιου τζίρου.

Είναι λογικό, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το όφελος αυτής της περιόδου, να εντείνουν τις προσπάθειες σε επίπεδο προϋπολογισμού και προετοιμασίας. Ο στόχος τους είναι να ξεπεράσουν αυτά που πέτυχαν πέρυσι ή στην χειρότερη περίπτωση να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές και στρατηγικές/τακτικές που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν από άλλους. Είναι πιθανό κάποιες να τις έχετε δοκιμάσει ξανά. Διαβάστε το άρθρο, σίγουρα θα βρείτε μερικά κόλπα που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ ξανά. Αν τα βρίσκετε ενδιαφέροντα, αντιγράψτε τα!

1. Ξεκινήστε την προετοιμασία νωρίς: ΣΗΜΕΡΑ!
Από τα Google Trends, μπορούμε να δούμε ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να ψάχνουν για ιδέες Χριστουγεννιάτικων δώρων από τον Αύγουστο! Αν δεν έχετε ξεκινήσει ήδη, είναι λίγο αργά. Φυσικά κάλλιο αργά παρά αργότερα!
2. Αρχίστε από την στρατηγική του μάρκετινγκ
Ξεκινήστε με την στρατηγική και τα υπόλοιπα θα «κουμπώσουν» πιο εύκολα στην συνέχεια.
3. Εξασφαλίστε την λειτουργικότητα του website σε υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας
Την περίοδο των εορτών, το website της επιχείρησης σας θα έχει αυξημένη επισκεψιμότητα. Αν όλα πάνε καλά και εφαρμόσετε κάποιες από τις συμβουλές αυτού του άρθρου, οι επισκέψεις θα είναι κατά 10%-30% περισσότερες από πέρυσι. Μπορεί η υπάρχουσα υποδομή να αντέξει αυτό το μέγεθος επισκεψιμότητας;

4. Προγραμματίστε τις διάφορες καμπάνιες μάρκετινγκ
Προφανώς δεν θα έχετε μόνο μία καμπάνια μέσω ενός μόνο καναλιού επικοινωνίας. Εφόσον οι καμπάνιες είναι 2 ή περισσότερες, είναι καλό να προγραμματίσετε έξυπνα τα χρονικά διαστήματα που θα είναι ενεργές. Είναι καλό κάποιες από αυτές να «παίζουν» την ίδια περίοδο. Αλλά επίσης είναι σημαντικό να υπάρχουν ενεργές καμπάνιες στα κρίσιμα για τις αποφάσεις των πελατών σας χρονικά διαστήματα.
5. Εξασφαλίστε την διαθεσιμότητα εμπορευμάτων στην αποθήκη σας
Ξεκινήστε νωρίς για να εξασφαλίσετε την διαθεσιμότητα των εμπορευμάτων. Προβλέψτε τυχόν καθυστερήσεις από τους διάφορους εμπλεκόμενους συντελεστές. Ένα περιθώριο 10%-20% επιπλέον χρόνος για κάθε εμπλεκόμενο συντελεστή, ίσως είναι ικανοποιητικό για να καλυφθείτε στο 90% των περιπτώσεων. Αν θέλετε να είστε περισσότερο εξασφαλισμένοι, κάνετε διασπορά κινδύνου με την επιλογή περισσότερων προϊόντων, προμηθευτών και προορισμών.

6. Δώστε εορταστική ατμόσφαιρα σε website και λογαριασμούς social media
Επιλέξτε την κατάλληλη εποχή για να δημιουργήσετε την εορταστική ατμόσφαιρα σε φυσικούς χώρους, website και λογαριασμούς social media. Κάθε χρόνο αυτό μπορεί να γίνει και λίγο πιο νωρίς από πέρυσι. Σταδιακά, οι καταναλωτές δεν θα αισθάνονται έκπληξη αν δούνε Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση τον Αύγουστο!

7. Προσφέρετε εορταστική συσκευασία με την φίρμα σας
Την περίοδο των εορτών, μεγάλο μέρος των αγορών προορίζεται για δώρα. Ένας καλός τρόπος για να προωθήσετε την φίρμα σας είναι να προσφέρετε μία καλαίσθητη συσκευασία η οποία θα διαθέτει την εμπορική σας ονομασία ή/και τα χρώματα της φίρμας σας.

8. Επενδύστε στην αποκλειστικότητα προϊόντων/υπηρεσιών
Η αποκλειστικότητα προϊόντων ή υπηρεσιών, σας δίνει έναν άλλο αέρα και πιθανώς σας ανεβάζει σε ένα υψηλότερο επίπεδο στα μάτια των καταναλωτών. Μερικές φορές, η επιπλέον ώθηση αξίζει ακόμη και κάποιο ποσοστό επιπλέον κόστους. Φυσικά χρειάζεται προσεκτικός υπολογισμός για να μην αποκτήσετε αυξημένο κόστος χωρίς τα ανάλογα οφέλη.

9. Επιλέξτε τα προϊόντα-κράχτες που θα φέρουν κίνηση στο κατάστημα ή στο website
Ένα προϊόν (ή υπηρεσία) κράχτης στο εξώφυλλο ενός φυλλαδίου ή στην πρώτη σελίδα του website κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο προορίζεται. Δηλαδή να τραβήξει σαν μαγνήτης πελάτες προς την επιχείρηση σας. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να έχει την ανάλογη τιμή, μέχρι το σημείο να πιστεύουν οι πελάτες ότι σας κλέβουν!

10. Αποφασίστε για τα κανάλια επικοινωνίας στα οποία θα εστιάσετε
Δύο κατευθύνσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα:
α) Προσπαθήστε να εντοπίσετε κανάλια επικοινωνίας τα οποία ο ανταγωνισμός αγνοεί ή δεν έχει προσέξει ακόμη ή έχουν εμφανιστεί πρόσφατα και δεν έχουν επιβεβαιώσει την αξία τους.
β) Δεν είναι καιρός για πειράματα. Εστιάστε στα κανάλια που φαίνεται να αποδίδουν περισσότερο και ειδικά αυτά που απέδειξαν την αξία τους πέρυσι, κατά την αντίστοιχη περίοδο.
11. Δημιουργήστε μία Σελίδα Προορισμού (Landing Page) για κάθε ξεχωριστή προώθηση
Η σελίδα προορισμού, αν είναι σωστά δομημένη, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα χρήσιμο εργαλείο πωλήσεων. Μπορεί να αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι της επικοινωνιακής δουλειάς, και να φιλοξενήσει πληροφορίες και επιχειρήματα που θα προωθήσουν ακόμη περισσότερο τους δυνητικούς πελάτες προς τον επιθυμητό στόχο: την αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

12. Σκεφτείτε να επενδύσετε στο Instagram
Ένα από τα νεότερα κοινωνικά δίκτυα (social media) που φαίνεται να αποδίδει πολύ καλά, είναι το Instagram. Μπορείτε να βρείτε τρόπους να το εκμεταλλευτείτε, ακόμη και αν δεν υπάρχει σημαντικό οπτικό περιεχόμενο στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Φανταστείε ότι το κάνω εγώ που απλά μιλάω για το μάρκετινγκ!

13. Εκμεταλλευτείτε τα εποχικά hashtags σε Facebook, Instagram, Twitter και Pinterest
«Παίξτε» με τα εποχικά hashtag που θα βρείτε αυτή την περίοδο. Ειδικότερα αν έχετε δραστηριότητα σε Twitter ή/και Instagram, η χρήση των hashtag θα συμβάλλει σημαντικά στον εντοπισμό σας από τους μελλοντικούς πελάτες σας. Ακόμη περισσότερο μπορείτε να δημιουργήστε και προωθήστε το δικό σας hashtag.

14. Δοκιμάστε το email marketing, είναι φθηνό και αποδοτικό
Χρειάζεστε μία λίστα από email. Σε αυτή την λίστα προωθείτε το Newsletter της επιχείρησης σας. Επειδή υπάρχουν πλέον νόμοι για το spam, πρέπει τα email να συγκεντρώνονται με την συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους. Ξεκινήστε να χτίζετε την δική σας λίστα. Θα πάρει καιρό μέχρι να φτάσετε σε ένα αξιοπρεπές μέγεθος. Όμως, αξίζει τον κόπο γιατί είναι η τακτική του μάρκετινγκ με το υψηλότερο R.O.I. (Return On Investement).

15. Σκεφτείτε να συνεργαστείτε με κάποιον Influencer
Οι -αληθινοί -influencers είναι πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει ένα ακροατήριο το οποίο εμπιστεύεται την άποψη τους σε κάποιον τομέα (π.χ. αυτοκίνητο, μόδα, μουσική). Είναι μία μορφή του Μάρκετινγκ από στόμα σε στόμα και οι μετρήσεις δείχνουν ότι είναι η δεύτερη καλύτερη κατηγορία ατόμων εμπιστοσύνης, μετά τους συγγενείς.

16. Εστιάστε στο mobile marketing

Smartphone

Στις περισσότερες δυτικές χώρες, η επισκεψιμότητα στο internet μέσω smartphone, έχει ξεπεράσει το 50%. Αξίζει τον κόπο να κμεταλλευτείτε το mobile marketing.

17. Δοκιμάστε την παράλληλη προώθηση με συμπληρωματικά προϊόντα/υπηρεσίες άλλων επιχειρήσεων
Βρείτε μία επιχείρηση που πουλάει συμπληρωματικά προϊόντα ή υπηρεσίες και δεν θεωρείται ανταγωνιστής. Ενώστε τις δυνάμεις σας -και τα ταμεία σας- για να δημιουργήσετε κοινές καμπάνιες προώθησης που θα ωφελήσουν και τις δύο επιχειρήσεις.

18. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα πιστότητας πελατών
Σας κοστίζει 5 έως 12 φορές ακριβότερα να πουλήσετε σε νέο πελάτη, σε σχέση με την πώληση σε υφιστάμενο πελάτη. Για να δημιουργήσετε περισσότερους πιστούς πελάτες, φτιάξτε ένα πρόγραμμα που θα τους παρακολουθεί, θα τους δίνει κίνητρα και θα τους ανταμείβει για την «αποκλειστική» σχέση που διατηρούν μαζί σας. Κάποιοι από αυτούς θα εξελιχθούν σε πρεσβευτές και άμισθοι προωθητές της επιχείρησης σας!

19. Πειραματιστείτε με την τιμολογιακή πολιτική σας
Μειώστε ή αυξήστε την τιμή πώλησης των προϊόντων ή υπηρεσιών και παρατηρήστε την εξέλιξη των πωλήσεων. Κυρίως όμως μελετήστε την εξέλιξη των μικτών κερδών γιατί ο κύριος σκοπός της επιχείρησης είναι να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη. Εκτός αν λόγοι στρατηγικής επιβάλλουν να μεγιστοποιήσετε τον τζίρο.

20. Εφαρμόστε Retargeting
Το retargeting είναι μία τεχνική του ψηφιακού μάρκετινγκ με την οποία ένας επισκέπτης του website που διέκοψε την επίσκεψη, στοχοποιείται με κατάλληλη διαφήμιση όταν βρίσκεται σε άλλο website. Η τεχνική αυτή αποδίδει ιδιαίτερα καλά σε περιπτώσεις eCommerce και για πελάτες που αποχώρησαν πριν ολοκληρώσουν την αγορά που είχαν ξεκινήσει.

21. Προσπαθήστε να μαντέψετε τι θα κάνει ο ανταγωνισμός και διαφοροποιηθείτε
Μελετήστε τους βασικούς ανταγωνιστές σας. Δείτε τι ενέργειες είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια και προσπαθήστε να πάρετε πληροφορίες από την αγορά (π.χ. κοινοί προμηθευτές) για τις ενέργειες που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν. Προσεκτικά σχεδιάσετε πως θα διαφοροποιηθείτε στα μάτια των πελατών σας.

22. Αφιερώστε χρόνο για να μελετήσετε τις τρέχουσες τάσεις
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε όλο το έτος. Όμως όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου γίνεται την περίοδο των εορτών. Παράλληλα, μετά το καλοκαίρι, οι άνθρωποι έχουν ταξιδέψει αρκετά, έχουν αφομοιώσει νέες εικόνες και είναι ίσως λίγο παραπάνω επιρρεπείς στην δημιουργία νέων τάσεων. Επομένως, οι τάσεις που δημιουργούνται στην μόδα και επηρεάζουν την αγορά σας είναι σημαντικές για σας.

23. Κάνετε έρευνα αγοράς για να δείτε τι θέλουν οι καταναλωτές
Η έρευνα αγοράς παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να καταλάβετε τις προτιμήσεις των πελατών. Φυσικά, είναι ένα εργαλείο που έχει κάποιο κόστος αλλά κοστίζει ακριβότερα το εργαλείο «μυρίζω-τα-νύχια-μου»!

24. Επενδύστε στο SEO και σε εποχιακές λέξεις-κλειδιά
Οι μηχανές αναζήτησης θα έχουν αυξημένη δραστηριότητα αυτή την περίοδο. Οι αναζητήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες γίνονται καθημερινή δραστηριότητα των καταναλωτών. Ιδανικά σας ενδιαφέρει να εμφανίζεστε στην πρώτη οργανική θέση η οποία παίρνει και τα περισσότερα «κλικ» από τους χρήστες του internet. Ανάλογα με τον ανταγωνισμό, αυτό δεν το πετυχαίνετε ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Ξεκινήστε την δουλειά σήμερα.

25. Δοκιμάστε την διαφοροποίηση μέσω του χιούμορ
Μεγάλες επιτυχίες ειδικά στην εποχή του ψηφιακού μάρκετινγκ, έχουν δείξει ότι η αγορά αποδέχεται και επιβραβεύει το καλό χιούμορ. Πάρτε για παράδειγμα την διαφήμιση «Our blades are f**king great».

Το video έφερε 12.000 παραγγελίες μέσα σε … 2 ημέρες!
Σημείωση: Στο video πρωταγωνιστεί ο ιδρυτής και CEO της επιχείρησης!

26. Επενδύστε στην δημιουργικότητα των online & offline σχεδίων σας
Καθώς περνάνε τα χρόνια, η αισθητική των ανθρώπων – και επομένως των πελατών σας – μεταβάλλεται. Η γραφιστική αισθητική σας πρέπει να παρακολουθεί αυτές τις αλλαγές και ίσως να είναι και λίγο μπροστά από αυτές. Αυτό θα γίνει είτε από εσάς που θα παρακολουθείτε τις τάσεις της γραφιστικής ή από δοκιμασμένους και αξιόπιστους συνεργάτες.

27. Δημιουργήστε καμπάνιες που «τρέχουν» παράλληλα
Αναφέρθηκα σε αυτό και στο Νο4. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα μίας καμπάνιας αυξάνεται και πολλαπλασιάζεται όταν υπάρχει άλλη καμπάνια που «τρέχει» παράλληλα. Δοκιμάστε να τρέξετε παράλληλα την ίδια καμπάνια σε διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας ή ακόμη και την ίδια καμπάνια τροποποιημένη για τις ανάγκες του κάθε καναλιού.

28. Δημιουργήστε χρονικά περιορισμένες προσφορές
Δημιουργήστε στους πελάτες σας την αίσθηση του επείγοντος με προσφορές που είναι χρονικά περιορισμένες. Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης το κόλπο «μία προσφορά κάθε ημέρα» που θα τρέχει για μία ή δύο εβδομάδες.

29. Χρησιμοποιήστε αφίσες και φυλλάδια για να υποστηρίξετε τις καμπάνιες σε περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας και εμπορικότητας

Εμπορικές αφίσες

Σε πολλές κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών, η ενημέρωση μέσω αφίσας ή φυλλαδίου είναι αρκετά αποδοτική τεχνική. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, εκμεταλλευτείτε το.

30. Προωθήστε κάποια ξεχωριστά προϊόντα σε ένα περιορισμένο υψηλής εστίασης κοινό
Δοκιμάστε να προωθήσετε κάποια ιδιαίτερα προϊόντα σε ένα περιορισμένο και «προχωρημένο» κοινό που θα τα αποδεχθεί ευκολότερα. Αυτοί οι πελάτες θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν σε πιστούς πελάτες και να λειτουργήσουν σαν «πρεσβευτές» της φίρμας σας.

31. Υποστηρίξτε τις καμπάνιες με κάποιον διαγωνισμό
Οι πελάτες τρελαίνονται για διαγωνισμούς και με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορείτε να τους ενημερώσετε γρήγορα και οικονομικά. Αυτή η περίοδος είναι η ιδανική για να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε τον πρώτο διαγωνισμό σας. Θα σας δώσει μία ώθηση ακόμη και μετά την λήξη του και μπορεί να είναι η αφορμής για παρουσίαση της επιχείρησης σε website γενικού ενδιαφέροντος.

32. Διαρρεύσετε τμήματα του καταλόγου σας πριν φτάσει η ημέρα κυκλοφορίας
Οι άνθρωποι πολλές φορές έλκονται από τις διαρροές πληροφοριών. Εκμεταλλευτείτε το «σπρώχνοντας» την πληροφορία σε κάποιον influencer (No 15) που έχετε επιλέξει να συνεργαστείτε.

33. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε λίστα pre-order για προϊόντα που θα έχουν υψηλή ζήτηση
Σε προϊόντα των οποίων η κυκλοφορία αναμένεται και συζητείται, μπορείτε να δημιουργήσετε μία λίστα pre-order. Extra bonus: η λίστα αυτή θα τροφοδοτήσει και την λίστα που φτιάχνετε για το Email Marketing!

34. Δημιουργήστε Δωροκάρτες που μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές αντί για δώρο
Μεγάλο μέρος των αγορών που γίνονται την περίοδο των εορτών, προορίζονται για δώρα. Οι άνθρωποι, πολύ συχνότερα από ότι θα περιμένατε, δυσκολεύονται να επιλέξουν δώρο, ακόμη και για πρόσωπα πολύ κοντινά τους. Η Δωροκάρτα μίας επιχείρησης, τους διευκολύνει και κερδίζουν σημαντικό χρόνο που αλλιώς θα έπρεπε να αφιερώσουν στην διαδικασία επιλογής του δώρου. Κάποιοι πελάτες θα σας εκτιμήσουν ιδιαίτερα για αυτήν την δυνατότητα!

35. Τονίστε τις ειδικές προσφορές σας στην πρώτη σελίδα του website
Οι special προσφορές δεν παίζουν τον ρόλο τους – δηλαδή να προσελκύσουν δυνητικούς πελάτες και να δημιουργήσουν θόρυβο γύρω από το όνομα της επιχείρησης – αν δεν προβάλλονται κατάλληλα. Όπως λοιπόν κάνουμε στα φυλλάδια όπου τοποθετούμε τις ειδικές προσφορές στην πρώτη σελίδα, το ίδιο θα κάνουμε και στο website. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, ακόμη και ο τυχαίος επισκέπτης του website να πληροφορηθεί για τις προσφορές.

36. Τυπώστε εκπτωτικά κουπόνια πάνω σε επαγγελματικές κάρτες και αφήστε τα σε στρατηγικά σημεία υψηλής επισκεψιμότητας
Με αυτό το «τρικ» θα προκαλέσετε μία ευχάριστη έκπληξη σε μερικούς δυνητικούς ή υφιστάμενους πελάτες, η οποία θα συζητηθεί με συγγενείς και φίλους τους. Αυτό θα λειτουργήσει σαν πολύτιμη από-στόμα-σε-στόμα διαφήμιση για την επιχείρηση σας.

37. Κάνετε διανομή ημερολογίων με την φίρμα σας σε στρατηγικούς πελάτες (κυρίως για B2B)
Τα διαφημιστικά δώρα είναι ένα από τα κλασσικά όπλα στην φαρέτρα των επιχειρήσεων B2B. Καλό είναι να πράγματα που θα χρησιμοποιηθούν για καιρό. Υπάρχει καλύτερο δώρο από ένα ημερολόγιο που θα χρησιμοποιείται για ένα ολόκληρο χρόνο;

38. Κάντε διανομή χρήσιμων διαφημιστικών δώρων
Εκτός από τα ημερολόγια, που συνήθως δεν μπορούν να διανεμηθούν σε περιπτώσεις λιανικής λόγω του αυξημένου κόστους, υπάρχουν πολλά άλλα διαφημιστικά δώρα. Αρκετά από αυτά έχουν μικρό κόστος και επιτρέπουν την χρήση σε μεγάλη κλίμακα από επιχειρήσεις λιανικής. Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε μερικούς καταλόγους τέτοιων δώρων στο internet για να επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν στην περίπτωση σας.

39. Καλέστε τους σημαντικότερους πελάτες σε γεύμα ή δείπνο (κυρίως για B2B)
Καθώς πλησιάζει το κλείσιμο του έτους, χρησιμοποιήστε σαν αφορμή την σύνταξη του επόμενου προϋπολογισμού, για να καλέσετε σε γεύμα ή δείπνο μερικούς από τους σημαντικούς πελάτες σας. Θα προκαλέσει σύσφιξη σχέσεων και θα το θυμούνται ευχάριστα για καιρό.

40. Καλέστε τον Αη-Βασίλη στο κατάστημα σας (κι όμως φέρνει ακόμη αποτέλεσμα!)
Οι άνθρωποι – κάθε ηλικίας – τρελαίνονται για τον Αη-Βασίλη. Σε περίπτωση καταστήματος μπορείτε να τον καλέσετε είτε μέσα στο κατάστημα είτε σαν κράχτη έξω από το κατάστημα. Σε περιπτώσεις εταιριών, θα προσφέρει ευχάριστες στιγμές στους υπαλλήλους σας και στις οικογένειες τους.

41. Κοινοποιήστε την πολιτική επιστροφών της επιχείρησης
Οι πελάτες αισθάνονται καλύτερα όταν γνωρίζουν τους όρους με τους οποίους κάνουν μία αγορά. Οι πιθανότητες επιστροφών είναι αυξημένες την εορταστική περίοδο κατά την οποία μεγάλο μέρος των αγορών προορίζονται για δώρα σε τρίτους. Ενημερώστε με κάθε τρόπο (έντυπα, online) τους μελλοντικούς πελάτες σας για την πολιτική επιστροφών την επιχείρησης. Αυτό θα βοηθήσει να αποφύγετε μερικές μελλοντικές παρεξηγήσεις.

42. Μοιράστε καραμέλες ή σοκολατάκια στους επισκέπτες

Καραμέλες

Οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν τρώνε και ειδικά όταν αυτό που τρώνε είναι κερασμένο! Είναι κλασσικό «κόλπο» των καταστημάτων να κερνάνε τους επισκέπτες καραμέλλες ή σοκολατάκια. Αν τους «γλυκάνετε» κάποια πράγματα μπορεί να γίνουν ευκολότερα.

43. Στολίστε γιορτινά το κατάστημα (ειδικά την βιτρίνα) ή τον επαγγελματικό χώρο σας
Η γιορτινή διακόσμηση κάνει πιο χαρούμενους τους ανθρώπους είτε πρόκειται για πελάτες που επισκέπτονται τον χώρο σας, είτε για τους εργαζόμενους στον χώρο. Οι χαρούμενοι εργαζόμενοι έχουν καλύτερη απόδοση και οι χαρούμενοι επισκέπτες πιθανώς έχουν λιγότερους λόγους για να απορρίψουν την πρόταση σας.

44. Συνεργαστείτε με bloggers που δημιουργούν λίστες δώρων
Υπάρχουν bloggers που λίγο πριν τις εορτές, δημιουργούν λίστες δώρων για το ακροατήριο τους. Αυτές οι λίστες μπορεί να έχουν διάφορους βαθμούς αποδοχής από τους δυνητικούς πελάτες σας. Αν ανακαλύψετε κάποια λίστα με σημαντικό βαθμό αποδοχής από το κοινό στο οποίο απευθύνεστε, θα ήταν καλό να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σε αυτή δικών σας προϊόντων.

45. Κάνετε διανομή δωρεάν δειγμάτων
Σε κάποια προϊόντα είναι εύκολο και σχετικά ανέξοδο να δημιουργήσετε δείγματα ή μικρές συσκευασίες προϊόντος. Αυτά μπορείτε να τα μοιράσετε δωρεάν σε επιλεγμένους πελάτες που τυχόν είναι αναποφάσιστοι ή σαν ανταμοιβή σε πιστούς πελάτες σας.

46. Στείλτε εορταστικά-ευχετήρια email
Αυτό πρέπει να το κάνετε απαραίτητα χωρίς να εξαρτάται από άλλες τακτικές που τυχόν θα επιλέξετε. Απευθύνεται και σε επιχειρήσεις λιανικής που διαθέτουν μία λίστα Email Marketing, αλλά και σε επιχειρήσεθς B2B που συνήθως επικοινωνούν μέσω email με πελάτες και προμηθευτές. Επιλέξετε προσεκτικά μία ψηφιακή κάρτα, ή ακόμη καλύτερα βγάλετε ομαδική φωτογραφία των εργαζομένων στην επιχείρηση. Στείλτε την μαζί με τις ειλικρινείς ευχές σας. Και του χρόνου!

47. Δημιουργήστε ένα video για το YouTube και τα άλλα social media
Οι άνθρωποι δείχνουν να καταναλώνουν ευκολότερα το video από τις άλλες μορφές περιεχομένου. Ακολουθήστε λοιπόν το ρεύμα και δημιουργήστε ένα video το οποίο θα προβάλλει την εορταστική διάθεση της επιχείρησης.

48. Δημιουργήστε ένα εορταστικό App
Οι πλειοψηφία των χρηστών smartphone ενδιαφέρονται για το κατέβασμα χρήσιμων Apps. Αν έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα App γύρω από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, η εορταστική περίοδος θα είναι η καταλληλότερη για να το παρουσιάσετε στο κοινό σας.

49. Δημιουργήστε εορταστικά πακέτα προϊόντων/υπηρεσιών (bundle)
Οι τακτική του συνδυασμού προϊόντων ή υπηρεσιών είναι τόσο παλιά όσο το … εμπόριο! Απλά επιλέγετε προϊόντα ή υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Μέσα σε αυτά κρύψτε έντεχνα και κάτι που δεν κινήθηκε όπως θα θέλατε την προηγούμενη περίοδο. Θα είναι η ευκαιρία που περιμένατε για να ξεφορτωθείτε το κακό στοκ.

50. Δημιουργήστε έναν Οδηγό με συμβουλές ή ένα ebook που μπορούν οι πελάτες να βρούνε στο website σας
Το content marketing φέρνει αποτελέσματα. Επιλέξετε πληροφορίες που ζητούν οι πελάτες και μπορούν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διαχρονικές και δημιουργήστε ένα ebook που θα βρούνε οι πελάτες στο website σας. Extra bonus: και αυτό θα βοηθήσει να τροφοδοτήσετε την λίστα που φτιάχνετε για το Email Marketing.

51. Εξασφαλίστε ότι όλες οι ενέργειες σας θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα για να υπολογίσετε το αντίστοιχο ROI
Όποιες ενέργειες και αν επιλέξετε, καταγράψτε κάθε έξοδο και συνδέστε το με συγκεκριμένη καμπάνια. Αυτό θα σας βοηθήσει αργότερα να υπολογίσετε το αντίστοιχο R.O.I. (Return On Investment) και να διαπιστώσετε την πραγματική αξία κάθε καμπάνιας

Συμπέρασμα
Όπως βλέπετε υπάρχει μεγάλη ποικιλία δράσεων ή τακτικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα της επιχείρησης σας, τα φετινά Χριστούγεννα. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν περισσότερες από όσες αναφέρω σε αυτό το άρθρο.

Κάποιος μπορεί να ρωτήσει αν κάποιο μείγμα δράσεων έχει περισσότερο υποσχόμενα αποτελέσματα σε σχέση με τις άλλες δράσεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Κάθε επιχείρηση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εσείς απλά πρέπει να διαλέξετε το μείγμα που πιστεύετε ότι θα βοηθήσει περισσότερο την επιχείρηση σας, στηριζόμενοι στην αποτελεσματικότητα των δράσεων των προηγούμενων ετών και σε τάσεις όπως:

  • Η δύναμη της πληρωμένης διαφήμισης (ανεξάρτητα από το μέσο προβολής της) μειώνεται καθώς μελετάμε νεώτερες γενιές.
  • Η τηλεθέαση είναι χαμηλότερη στις νεότερες γενιές και σταδιακά μειώνεται για όλες τις γενιές.
  • Οι άνθρωποι περνάνε όλο και περισσότερο χρόνο online και το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν είναι το smartphone.

Αν τυχόν δυσκολευτείτε στην επιλογή των δράσεων, στον σχεδιασμό ή την υλοποίηση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Στείλτε μου email στο pchiotellis@gmx.com ή καλέστε με στο +30 6970 889 240.

Σας εύχομαι η εορταστική περίοδος 2017-2018 να είναι η αποδοτικότερη της σταδιοδρομίας σας!

Στρατηγική Συμβουλή #2

Εντοπίστε τους «ιδανικούς πελάτες» σας

Θα χρησιμοποιήσετε ένα spreadsheet (υπολογιστικό φύλλο).

Κάνετε εξαγωγή των δεδομένων από το πρόγραμμα τιμολόγησης ή CRM που χρησιμοποιείτε.

Κάνετε εισαγωγή στο spreadsheet με επωνυμία στην στήλη «Α» και τζίρο στην στήλη «Β».

Ταξινομήσετε τις στήλες «Α» & «Β» μαζί με φθίνουσα κατάταξη σύμφωνα με την στήλη «B».

Στρατηγική Συμβουλή #2 – Spreadsheet #1

Χρωματίστε τα κελιά τζίρου στο ανώτερο 10% των πελατών πράσινο (=καλό).

Χρωματίστε τα κελιά τζίρου στο κατώτερο 10% των πελατών κόκκινο (=κακό).

Στρατηγική Συμβουλή #2 – Spreadsheet #2

Εντοπίστε τους πελάτες που απαιτούν την λιγότερη υποστήριξη (ρωτήστε το τμήμα πωλήσεων).

Στην στήλη «C» δίπλα τους εισάγετε συντελεστή 1.

Εντοπίστε τους πελάτες που απαιτούν την περισσότερη υποστήριξη .

Στην στήλη «C» δίπλα τους εισάγετε συντελεστή 0,1.

Βαθμολογείτε τους υπόλοιπους με ενδιάμεσους συντελεστές.

Στρατηγική Συμβουλή #2 – Spreadsheet #3

Στην στήλη «D» ζητάτε το γινόμενο των στηλών «B» & «C».

Στρατηγική Συμβουλή #2 – Spreadsheet #4

Ταξινομήσετε όλες τις στήλες μαζί με φθίνουσα κατάταξη σύμφωνα με την στήλη «D».

Χρωματίστε όπως κάνατε στην στήλη «B» (πράσινο-κόκκινο) τα κελιά της στήλης «D».

Πελάτες που έχουν πράσινο στην «B» και στην «D» είναι οι ιδανικοί πελάτες σας.

Πρέπει να βρείτε και άλλους με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Πελάτες που έχουν κόκκινο στην «B» και στην «D» πιθανά προκαλούν ζημιά, εκτός αν υπάρχει στρατηγικός λόγος να τους διατηρείτε.

Στρατηγική Συμβουλή #2 – Spreadsheet #5

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ιδανικά, η παραπάνω άσκηση θα προσφέρει περισσότερα στην επιχείρηση σας, αν γίνει με στοιχεία κερδών ανά πελάτη αντί για τζίρο ανά πελάτη. Είναι πολύ πιθανό η κατάταξη να αλλάξει αφού οι μεγάλοι πελάτες απολαμβάνουν συνήθως καλύτερες τιμές. Επομένως το μεικτό περιθώριο κέρδους περιορίζεται. Πρακτικά όμως, είναι πιο χρήσιμο να γνωρίζετε τι κερδίζετε από κάθε πελάτη από τον τζίρο που κάνει.

Αν χρειαστείτε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Αν το βρήκατε χρήσιμο πατήστε το Like που βρίσκεται κάτω αριστερά! Ακόμη καλύτερα, κοινοποιήστε το άρθρο σε φίλους και συγγενείς που έχουν μικρή επιχείρηση!

Στρατηγική Συμβουλή #1

Πιστεύω ότι η επιτυχημένη επιχειρηματικότητα πρέπει να στηρίζεται στην στρατηγική και στην λήψη σημαντικών αποφάσεων αφού συγκεντρωθούν στοιχεία και δεδομένα.

Σε αυτή την σειρά άρθρων, θα σας παρουσιάσω μερικές στρατηγικές συμβουλές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βοήθεια από το μάρκετινγκ θα είναι τουλάχιστον χρήσιμη αν όχι απαραίτητη.

Μάθε τι θέλουν οι πελάτες

Για να μάθετε τι θέλουν οι πελάτες, θα απαιτηθεί η βοήθεια μίας από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του μάρκετινγκ. Αυτή είναι η έρευνα αγοράς (market research). Σήμερα, το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) σας επιτρέπει να κάνετε έρευνα αγοράς οικονομικά και αποτελεσματικά.

Ένα Κινέζικο ρητό λέει:

Όποιος ρωτάει είναι ανόητος για 5 λεπτά. Όποιος δεν ρωτάει είναι ανόητος για πάντα.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να μάθετε τι θέλουν οι πελάτες. Ακόμη και αν τους ρωτήσετε, είναι πολύ πιθανό να βγάλετε συμπεράσματα που θα σας οδηγήσουν σε λάθος επιλογές.

Το παρακάτω video είναι από τα αγαπημένα μου σχετικά με την έρευνα αγοράς.

Ακόμη και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αποτυχίες. Στο video αναφέρεται η Pepsi αλλά αυτή δεν θεωρήθηκε ότι ήταν μεγάλη αποτυχία. Αντίθετα, είναι χαρακτηριστική η παρακάτω περίπτωση αποτυχίας της Coca Cola.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, οι πωλήσεις της Coca Cola έπεφταν με σημαντικό ρυθμό και η Pepsi φαινόταν να κερδίζει μερίδιο αγοράς συνεχώς, χάρη σε μία ιδιοφυή καμπάνια. Οι υπεύθυνοι της Coca Cola αποφάσισαν να την κάνουν γλυκύτερη και έκαναν μεγάλη έρευνα αγοράς. Μετά από περίπου 200.000 τυφλές δοκιμές (ιδιαίτερα μεγάλο δείγμα) θεώρησαν ότι επιβεβαίωσαν την προτίμηση των καταναλωτών στην γλυκύτερη γεύση.

Έτσι, τον Απρίλιο του 1985, έφεραν στην αγορά την New Coke και απέσυραν την παλιά συνταγή. Η κίνηση αυτή ήταν μία μεγάλη εμπορική καταστροφή. Αναγκάστηκαν να επαναφέρουν την παλιά συνταγή σαν Classic Coke και σταδιακά απέσυραν την New Coke, χάνοντας εκατομμύρια δολάρια.

Η βαθιά γνώση και κατανόηση της αγοράς και του πελάτη, είναι η διαφορά ανάμεσα στο να έχεις δεδομένα για τον πελάτη και να γνωρίζεις πραγματικά τον πελάτη.

Κατανόησε αυτό που κάνεις καλά

Αν είστε απόλυτα εξειδικευμένη επιχείρηση και προσφέρετε ελάχιστα προϊόντα ή υπηρεσίες, θα είναι εύκολη δουλειά να καταλήξετε σε αυτό που κάνετε καλύτερα από τον ανταγωνισμό. Στην αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα ίσως γίνονται δύσκολα.

Όμως, πάλι μπορεί να σας βοηθήσει το μάρκετινγκ και η έρευνα αγοράς. Τα καλά νέα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου θεωρούνται αρκετά αξιόπιστα.

Ο λόγος είναι απλός. Οι απαντήσεις θα είναι μία αποτύπωση της ιδέας που έχουν οι πελάτες για την επιχείρηση και τα προϊόντα/υπηρεσίες σας. Σύμφωνα με αυτή την ιδέα λειτουργούν οι πελάτες μέσα στην αγορά και κάνουν τις καθημερινές επιλογές τους. Αυτή η ιδέα που έχουν στο κεφάλι τους σας ενδιαφέρει ακόμη και αν είναι ή την θεωρείτε λανθασμένη!

Εστίασε εκεί που αυτά τα δύο συναντιούνται

Όχι, εδώ δεν θα χρησιμοποιηθεί η έρευνα αγοράς! Όμως, και σε αυτό το στάδιο είναι κρίσιμη η συμβολή του μάρκετινγκ, για να προωθήσετε το κατάλληλο μήνυμα στους κατάλληλους πελάτες. Γιατί όταν λέω να εστιάσετε εννοώ:

  • Να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες σε αυτό το προϊόν ή υπηρεσία.
  • Να κλιμακώσετε αυτή την δραστηριότητα με στόχο αύξηση τζίρου και κερδών.

Αρχικά πρέπει να επιλεγούν οι κατάλληλοι πελάτες με την στοχοποίηση τμήματος της αγοράς.

Στην συνέχεια θα πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο μήνυμα (ή μηνύματα).

Τέλος, θα επιλεγούν τα κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας μέσω των οποίων θα μεταφερθεί το μήνυμα στους πελάτες που στοχεύετε.

Συμπέρασμα

Αν ακολουθήσετε την παραπάνω «συνταγή» θα έχετε σοβαρές πιθανότητες να περιλαμβάνεστε στους ευτυχείς ιδιοκτήτες μίας επιτυχημένης και κερδοφόρας επιχείρησης.

Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου!